De Betonning: gastcuratoren bekend!

close

Oerol geeft regie uit handen: 6 gastcuratoren

Meer en meer is Oerol de afgelopen jaren ook voor muzikanten een plek geworden van experiment, onderzoeken en uitproberen. De Betonning is dit jaar het muzieklaboratorium van Oerol: de muzikale smeltkroes waar samen met muzikanten, kunstenaars en publiek het experiment wordt gezocht en gevierd.

Ontmoeten en ontdekken

Dit jaar geeft Oerol de regie uit handen. Zes gastcuratoren zijn uitgenodigd om het muzieklaboratorium vorm te geven. Typhoon, Wende, Colin Benders (Kyteman), Spinvis, Noorderlijke muziekfestivals Explore the North en Welcome to the Village samen onder de naam Explore The village en ten slotte Into The Great Wide Open geven invulling aan het programma op de Betonning. Zo wordt het een lab voor en door muzikanten. Muzikanten die een geschiedenis hebben met het festival, het landschap kennen en het onderzoek willen aangaan en festivals die net als Oerol het lokale koesteren, maar ook verder willen kijken. Wie ze meenemen, blijft vooralsnog nog een verrassing. De Betonning opent iedere dag met ‘Vier tellen vooraf’, een dagelijks gesprek met de gastcurator van dienst, het publiek en andere artiesten, waarin de dag wordt voor beschouwd. Meteen daarna tikt de eerst band af.

Wannaplay?

Een groot deel van het gezicht van De Betonning wordt bepaald door Wannaplay: een muzikale installatie van zestien schommels in een halve cirkel. Elke schommel brengt in beweging een geluid voort, de zestien schommels zijn iedere een apart muziekspoor en samen vormen een muziekstuk. Als onderdeel van het muzieklaboratorium worden voor Wannaplay tijdens het festival zeven nieuwe composities gemaakt. Vijf stukken werden al eerder gemaakt. Tijdens het festival werkt een even groot aantal conservatoriumstudenten onder leiding van componist des vaderlands Willem Jeths op de Betonning samen met de aanwezige muzikanten aan nieuwe composities. Elke nieuwe compositie gaat tijdens een speciaal moment op de Betonning in première.

Openingstijden de Betonning dagelijks 13:00 tot 21:00 uur. Op de feestelijke slotdag zondag 21 juni (zonder gastcurator) is het terrein open van 10.00 uur en begint het muziekprogramma om 13.00 uur.

gastcurator #1 Spinvis – vr 12, za 13 juni

Erik de Jong (Spinvis) bijt het spits af op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni. Als doorgewinterde Oerolkenner is het aan hem wel vertrouwd om zich twee dagen vast te bijten in de ruige omgeving van de Betonning. Erik weet Oerol al jaren te vinden, maakte vorig jaar op de Noordsvaarder de voorstelling Kintsukuroi en speelt momenteel met celliste Saartje van Camp Oogcontact Van De Eenzaamste Soort, een theatervoorstelling in de kleine zaal, die zich deels naar de Betonning zal verplaatsen. Op de Betonning gaat Spinvis op zoek naar de toekomst. Wat heb je geleerd? Welke dromen heb je? Nu, over vijf of over tien jaar? Het programma dat Spinvis samenstelt bestaat uit de psychedelische singersongwriter Cisco Kid uit Parijs, muzikanten, dichters en denkers om samen na te denken over de grote en kleinere vragen van het leven.

gastcurator #2 Explore the Village – zo 14 juni

De Noordelijke festivals trekken samen op gedurende de derde dag op de Betonning. Explore the North, Welcome to the Village en Oerol vragen zich af: wat is Noordzeecultuur? Welke invloeden heeft de Noordzee op de gebieden die aan de kust liggen? Welke dialecten worden er gesproken? Hoe beïnvloedt de taal de kunst? Hoe vertellen we verhalen? Samen met onder meer Tonnie Dieleman, schrijvers en dichters wordt een begin gemaakt aan deze zoektocht, die op de andere festivals een vervolg zal krijgen.

gastcurator #3 Colin Benders – ma 15, di 16 juni

Wie herinnert het zich nog? Kytopia op de Nollekes? Toen op een voormalige vuilnisbelt; dit jaar vrij spel op de Betonning. Kytopia huist in de voormalige Tivoli aan de Oude Gracht in Utrecht. Overal stroomt het over van muziek en creativiteit: grote popzaal en elke kleine bezemkast daar is gevuld met muziek. Van afgeragde instrumenten tot zelfgebouwde synthesisers: alles is aanwezig. De familie Kytopia gaat op zomerkamp en neemt de Betonning voor twee dagen over om je een dwarsdoorsnede te brengen van haar muzikale veelzijdigheid. Wie komen er mee? Frank Wienk bijvoorbeeld, beter bekend als percussionist, producer en muzikant BINKBEATS. Frank was al eerder op Oerol met het Kyteman Orchestra en De Avonduren en gaat nu op de Betonning aan de slag met een nieuw, nog naamloos, project. Ook de vaste blazerssectie van het orkest stapt op de boot: K.O. Brass! K.O. staat zowel voor Kyteman Orchestra als voor Knock Out: van ontroerende Satie tot uitbundige balkan en eigen nummers. En natuurlijk is muzikaal wonderkind Colin Benders er zelf, met een elektronische formatie.

gastcurator #4 Typhoon – wo 17, do 18 juni

Na afgelopen festivalzomer heeft Typhoon geen introductie meer nodig. Maar voordat hij zijn liefde deelde met het grote publiek was hij al kind aan huis op Oerol. Als jonge maker nodigde Oerol Glenn de Randamie al meerder malen uit op Terschelling. Hij trad op met zijn eigen band en experimenteerde met muziek, spoken word en als Focus Op… – artiest, waarin hij een staalkaart toonde van alles wat hij muzikaal in zijn mars had toen en speelde voor een voor hem nog onbekend publiek. Solo, spoken word, als trio akoestisch, met Muppetstuff met Rico kroegliederen zingend, verstild in het Bostheater en luid versterkt met extra uitgebreide band als opzwepende afsluiter van Oerol. Hij ontwikkelde een innige band met Hessel en Tess van der Kooi. In interviews noemt Glenn Terschelling regelmatig zijn tweede thuis: als we iemand moeten vragen om ons zijn wereld te tonen, is het Glenn. Op de Betonning wil hij over landsgrenzen heen kijken. Grenzen vieren door ze tegelijkertijd te confronteren. Hoe dat klinkt? Hij nodigt in ieder geval Maite Hontele en haar Colombiaanse band uit en vroeg de Belgische rapper Tourist leMC vast een bootticket te boeken.

gastcurator #5 Wende – vr 19 juni

Voor Wende Snijders is Terschelling zeker ook geen onbekend terrein. Deze muzikale veelvraat stond al meerdere malen op de grote podia van Oerol en komt dit jaar een mix presenteren die waarschijnlijk even zo eclectisch is als zijzelf. Tipje van de sluier: ze neemt de Belgische band Soldier’s Heart mee.

gastcurator #6 Into The Great Wide Open – za 20 juni

Buureilandfestival Into The Great Wide Open is gastcurator op de laatste dag van De Betonning en laat zien dat de jeugd van tegenwoordig nog steeds de toekomst heeft.  Ook al ziet dat er niet altijd zo uit wanneer er wifi in de buurt is.
De kinderen van Terschelling en de jonge festivalbezoekers worden onderdeel van de festivalorganisatie en presenteren samen met Into The Great Wide Open het programma op de Betonning deze middag. Onder begeleiding van creatief collectief Hotmamahot werken zij aan de aankleding en het artwork van het optreden van de band Orgel Vreten aan het einde van de middag. Verder speelt de jonge zangeres Bente Fokkens samen met Tim Knol en draait Der Wolfshund lekkere plaatjes.