9-18 juni 2017

Seminar 2016

close
Bird Senses of Places

Dit jaar organiseren Oerol en Metawad alweer het vierde Oerol Seminar.

“Tijdens Bird Senses of Places presenteren wetenschappers en kunstenaars de resultaten van 5 jaar Metawad, staan we stil bij meer dan 40 jaar wadvogelonderzoek en laten we zien dat elk van deze wadvogelsoorten het Nederlandse Wad op een unieke manier verbindt met de rest van de wereld.”

In dit tweedaags seminar op 8 en 9 juni nodigen we beleidsmakers, politici, beheerders, natuurbeschermers, onderzoekers en overige gebruikers van het Waddengebied uit op een expeditie naar de wondere wereld van wadtrekvogels. De verhalen van vijf soorten wadvogels – de rotgans, drieteenstrandloper, kanoet, rosse grutto & lepelaar, allen tot in detail bestudeerd in het Metawadproject  – en de biotopen waarin ze leven (the 5 places) zullen de revue passeren. Hierbij zal duidelijk worden dat onze Waddenzee de spil is in het leven van deze vogels, én dat de gesteldheid van deze trekvogels een goed beeld geeft van de (on)gezondheid van allerlei aspecten het wad.

Aanmelden doet u via dit formulier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via seminar@oerol.nl

Het Waddengebied: een verzamelplaats voor trekvogels

Zoals Terschelling tijdens Oerol een verzamelplaats is voor artiesten van over de hele wereld, zo is het Waddengebied in het voorjaar een verzamelplaats voor miljoenen trekvogels. Waar leven ze van? Waarom komen ze naar de Waddenzee? En wat zijn de bedreigingen?

Het Sense of Place Seminar
Het is inmiddels een mooie traditie: het Sense of Place-seminar voorafgaand aan het Oerol-festival. Een fantastische gelegenheid om samen met beleidsmakers, politici, beheerders, natuurbeschermers, onderzoekers, artiesten en natuurliefhebbers twee dagen lang bezig te zijn met het Waddengebied.

Bijzondere wadvogels
Op woensdag 8 en donderdag 9 juni nemen wetenschappers en kunstenaars u tijdens het vierde Oerol-seminar mee in de wondere wereld van vijf soorten wadvogels voor wie de Waddenzee de spil is in hun leven: de rotgans, drieteenstrandloper, kanoet, rosse grutto & lepelaar. Het wordt een bijzondere, interactieve expeditie langs de Terschellinger landschappen van deze vijf vogelsoorten.

40 jaar wadvogelonderzoek
Tijdens het seminar worden de resultaten van vijf jaar Metawad-onderzoek gepresenteerd, staan we stil bij meer dan veertig jaar wadvogelonderzoek en laten we zien dat elk van deze vogelsoorten het Nederlandse Wad op een unieke manier verbindt met de rest van de wereld. Hiermee bieden we handvatten voor het beheer van deze soorten én voor de biotopen waar deze soorten gebruik van maken in het Werelderfgoed Waddenzee.

Maak kennis met trekvogelprofessor Theunis Piersma & het hele Metawad-team, musicus en componist Sytze Pruiksma, theatermaker Jos Thie, dansgroep Guy en Roni, Waddenkok Flang Cupido en vele anderen.

Joop Mulder en Theunis Piersma als gastheren
Beleef dit onvergelijkelijk seminar mee voorafgaand aan het Oerol-festival. Joop Mulder vanuit Oerol begeleidt deze dagen en is gastheer, samen met Theunis Piersma. Een unieke manier om Oerol van een geheel andere kant te ontdekken.  Theater gemaakt door vogels is onnavolgbaar, wij laten dat zien in twee prachtige dagen waarbij we u meenemen achter de schermen van de meest unieke schouwburg die “Wadden” heet.

Ga mee op deze boeiende, spannende en vooral leerzame reis.

download Programma Seminar 2016