De Oerol-fiets-etiquette

close

Op weinig plekken wordt de edele fietskunst zo veel bedreven als op Terschelling, tijdens Oerol. Dat gaat natuurlijk niet altijd goed: er zijn dagelijks een paar ongelukken. Dat wil natuurlijk niemand! Zelfs de fietsenmaker niet. Daarom stelden we een bondige fiets-etiquette op, opdat we veilig en gelukkig mobiel blijven op dit schone eiland.

Tekst Jan van Tienen beeld 

Aandacht

Hét nummer een probleem met fietsen op Terschelling is de mindset van de mensen, yo. Groepschef Arnold Terpstra van de politie legt uit dat mensen zich op het eiland even lekker weg voelen, en dan prompt niet meer zo goed opletten. Dat moet je dus wel doen. Maar we weten hoe het gaat: je hebt een rosé op bij de Betonning, en o mijn god wat is dat voor amazing sculptuur daar in de berm en hee ik val en waarom zit er nu zo’n vreemde knik in mijn arm? Dat moeten we dus niet hebben. Hoe hou je de aandacht erbij? Probeer het eens met een spelletje: bekijk je tegenliggers aandachtig en goed en bedenk je met wie je iets zou willen drinken. Wel nog even kijken of er geen mensen van links of rechts komen!

Naast elkaar

Oerol, even lekker uitwaaien met elkaar. Hartstikke gezellig. Maar niet met te veel mensen naast elkaar. Terschelling laat graag de ruimte aan de natuur, en houdt de fietspaden betrekkelijk smal. Er is een rijmpje dat je kunt onthouden:

Fietsen met z’n twee is hartstikke okee!

Fietsen met drie naast elkaar, maakt de botsing-rapen gaar.

Komen er tegenliggers aan, even in colonne verder gaan.

Inhalen

Het gevaar met fietsen ligt soms achter je. We hebben het over mensen op tandems, over luiaards die te laat vertrekken voor een voorstelling, mensen bij wie geen bloed maar beton door de kuitspieren vloeit, mensen op tandems. Inhalers. Dus kijk even achter je voor je van je rechte lijn afwijkt.

Fiets snel, maar denk aan je onsterfelijke ziel

Snelle mensen zijn snel. Als ze dat niet waren, waren ze langzame mensen. Maar snelle mensen kunnen soms wat intolerant zijn naar langzamere mensen. En zo kan er venijnig gebeld worden, er kan worden afgesneden, er kunnen vuile blikken worden uitgewisseld. Is dat nodig? Nee, dat is niet nodig. Een glimlach en een goed humeur, zo hoort het heur.