Feit en fictie op je melkpak

close

Feiten en fictie, daar hebben de Waterlanders dagelijks mee te maken. Dit kunstenaarscollectief uit Wageningen probeert bezoekers van de expeditie Gehaktdag zelf te laten nadenken over hoe je als consument invloed kunt uitoefenen. Maar welke invloed wil je nou het liefst?

Tekst: Veerle Corstens. Foto: Diewke van den Heuvel

Met de teksten op melkpakken kun je standaard bullshitbingo doen. Want wat oermelk is, weet niemand en de omschrijving “puur” zegt om precies te zijn niets over de kwaliteit van wat je drinkt. De kunstenaars van Gehaktdag – een project van Polderpracht en daarmee van de Vogelbescherming – willen dat we nadenken voor we een pak melk uit het schap van de supermarkt graaien. Alle verschillende keurmerken zijn al moeilijk, maar dan; kies je voor milieu of voor dierenwelzijn? Kies je voor het redden van de grutto of het voeden van de wereld? Na een gesprek met Waterlanders Bart Heijnemans, Remco de Kluizenaar en Erik Langendoen (foto) – die je in Gehaktdag via veel pretparkallure, jingles, knoppengekte en alienhoedjes hierover laten nadenken – duizelt het me nog steeds. Ik neem je even mee.

Grutto’s moeten we zien te beschermen toch? Door veilige weidemelk te drinken bijvoorbeeld.
MAAR weidemelk betekent alleen maar dat koeien 180 dagen per jaar 6 uur per dag buiten hebben gestaan. Dat zegt helemaal niets over wat je voor weidevogels doet.

Ik wil graag vegetarisch eten omdat het goed is voor het klimaat.
MAAR een kilo eiwit uit rundvlees is net zo vervuilend als een kilo eiwit uit kaas.

Kip eten is dan weer beter voor het milieu omdat een kip bijna vijf keer minder eten nodig heeft dan een koe om een kilo eiwit te maken.
MAAR een kippenstal kan dan weer reden zijn tot flink meer uitstoot van fijnstof.

Kippenflats vind ik bovendien vrij zielig en koeien wil ik ook graag een beter leven geven in een wei.
MAAR in een stal zouden koeien wel gezonder kunnen zijn: omdat ze voortdurend gemonitord worden, weet de boer veel sneller hoe goed of slecht het met zijn koeien gaat.

Koeien in de wei lijken me wel veel milieuvriendelijker.
MAAR Een koeienvlaai in de wei ligt methaan uit te stoten; een gas dat nog meer invloed op het broeikaseffect heeft dan CO2. In een stal gaat de mest meteen een put in, waardoor je het methaan kan gebruiken om elektriciteit op te wekken.

En of dit allemaal nog niet verwarrend genoeg is, geeft Remco me nog een laatste moeilijke tip: ‘Net als bij vlees eten kun je bij melk drinken grondig nadenken over welke melk je kiest, maar denk ook eens na over de andere optie; geen melk drinken.’