Hap van het Wad ontvangt €10.673,-

close

Het duo Hart van Veen nodigt je uit aan tafel met het landschap. Met een geluid-dempende hoofdtelefoon op en een lepel in je mond worden al je zintuigen opengezet.

De Joop Mulder Plak, die vorige week in het leven is geroepen als het stimulans van jonge makers, is tijdens de laatste uitzending van Opium op Oerol door Joop Mulder uitgereikt. Het kunstenaarsduo Hart van Veen ontvangt met hun project ‘Klankvoer – Hap van het Wad’ een bedrag van €10.673. Twee derde van het geld kunnen zij steken in de ontwikkeling van een nieuw project dat ze op Oerol 2018 zullen vertonen. Het overige bedrag, mogen zij vrij besteden.

“Het aller belangrijkste bij Oerol is de ontwikkeling van het landschap. Je moet proeven, kijken, voelen, etc. en het is heel leuk om te zien welke jonge makers dit in zich hebben. De manier waarop zij omgaan met het wad en alle zintuigen daarbij gebruiken is geweldig” aldus de Oerol oprichter tijdens de uitreiking. Verbijsterd en blij namen de jonge makers hun prijs in ontvangst.

De Joop Mulder Plak blijft de komende jaren bestaan. Zo blijft Joop niet alleen verbonden met Oerol, maar houden de jonge makers ook Oerol scherp. Joop reikt elk jaar tijdens Oerol de Plak uit aan een project naar zijn keuze. Daarmee is de wereld een fonds rijker dat landschap, cultuur en talent steunt.

Via uitzendinggemist kun je de aflevering van Opium op Oerol terugkijken.

Hapje wad?

Met afgeschermde oren loop je een pad af, dichtbij het wad. Je volgt de paaltjes tot je naar een hokje begeleid wordt. Daar vind je een bord zeewiersalade en een lepel aan een draad. Zittend kijk je opnieuw uit over het wad, terwijl je van de salade eet. De lepel brengt via je tanden een compositie naar het slakkenhuis van je binnenoor. Je luistert met je tanden naar een muziekstuk geïnspireerd op een garnaaltje. Hoe harder je bijt, hoe luider je de muziek hoort. Soms knarst het als bij de tandarts, soms galmt het door je heen. Verderop vragen de kunstenaars Charlotte ’t Hart en Karin van der Veen naar je ervaring. ‘Onlangs was iemand heel ontroerd’, zegt Charlotte. ‘Ja, die liep recht in Charlottes armen’, zegt Karin.

‘Ik deed mijn ogen dicht en waande me onder water. Ik hoorde sirenes zingen’, zegt een man die net uit de expeditie komt. Een vrouw doet de hoofdtelefoon af. ‘Het is een hele bijzondere ervaring. Ik voelde me niet dichter bij de natuur, maar juist in een andere wereld. Toen ik de hoofdtelefoon af deed dacht ik: oh, ik ben er weer.’ Charlotte vertelt dat ze niet had verwacht dat mensen het zo raar zouden vinden om terug in de werkelijkheid te komen: ‘Eén vrouw zei dat ze zich net een zeewiertje voelde en wilde terug. Het is belangrijk dat we hier aan het eind zitten, om de mensen op te vangen.’

Deze expeditie won gisteren het Joop Mulder Plak. Joop Mulder: ‘Voor mij is dit helemaal Sense of place. Het is op de juiste plek en ze gaan op de juiste manier met zintuigen om. Ze zijn zo jong en gaan zo innovatief om met de elementen en hebben zulke mooie gedachten en ideeën voor de toekomst. Ik ben er trots op dat ik ze volgend jaar weer kan uitnodigen.’