Eilandparadijs voor de weidevogel

close

Polderpracht op Oerol 2015

Oerol en Vogelbescherming Nederland sloegen tijdens Oerol 2015 de handen ineen om de polder van Terschelling onder de aandacht te brengen van het publiek. Kunstenaars lieten zich inspireren door verhalen over weidevogels. Een aantal kunstenaars trok over het eiland om boeren te ontmoeten en de polder van Terschelling te ervaren. Op die manier deden ze ideeën op voor een kunstproject in het kader van PolderPracht. Het resultaat werd getoond in drie Expeditie projecten. Met de ambitie het publiek beter te laten kijken naar de 1000 hectare Terschellinger Polder, waar het wemelt van het leven, en vooral: van de weidevogels. Bekijk hier onder de aftermovie.

 

Tentoonstelling

Nu heeft Polderpracht na het Terschellingse avontuur ook een tentoonstelling gemaakt. De tentoonstelling heet Het Terschellinger Boerenland: een weidevogelparadijs en is eind november geopend. Op een wel heel bijzondere locatie in de bezoekersruimte op de boerderij van Neeke van Zwol. Aan de ene kant heb je uitzicht op de koeienstal en aan de andere kant op de weidse Terschellinger Polder.

Feestelijke opening

De opening op vrijdag 27 november was een drukbezochte middag waar boeren, eilandbewoners, beleidsmakers en natuurbeschermers samenkwamen. Kunstenaar Sytze Pruiksma betoverde het publiek met een muziekstuk vol vogelklanken. Daarna werd de tentoonstelling officieel geopend door Johannes Kramer, gedeputeerde van Provincie Friesland.

Kuikens door verrekijkers

Naast de tentoonstelling is er nóg een reden om de boerderij van Neeke te bezoeken. Voor het raam van de bezoekersruimte, met weids uitzicht op de Terschellinger Polder, staan twee prachtige telescopen opgesteld. In de lente kun je door deze kijkers jonge kuikens zó dichtbij halen, dat je de zachte donsveertjes bijna kunt voelen. Ook zijn er verrekijkers beschikbaar die gebruikt kunnen worden tijdens de excursies.

Kom langs!

De tentoonstelling is blijvend, dus kom tijdens je volgende bezoek aan het eiland eens kijken welke weidevogels op het eiland leven. En wat Polderpracht doet om het landschap in de polder te beschermen. Bekijk voor meer informatie over de tentoonstelling en de organisatie de site van Polderpracht.