Samenwerking binnen Nederland

Enkele regionale en nationale partners zijn:

Station Noord

Als noordelijk talentontwikkelingsprogramma voor de podiumkunsten biedt Station Noord jonge theatermakers en -groepen de kans om hun artistieke visie te ontwikkelen en te verfijnen. Oerol fungeert als partner en facilitator binnen dit programma, waarbij ze niet alleen financiële ondersteuning bieden, maar ook een platform creëren voor de presentatie van het werk van de opkomende talenten tijdens het festival op Terschelling.

StrandLAB Almere

Als een broedplaats en buitenlaboratorium biedt StrandLAB een speelveld voor makers en denkers die zich buigen over maatschappelijke vraagstukken. Voor Oerol is StrandLAB een natuurlijke match om de ontwikkeling van makers te stimuleren. Het contrast tussen het Almeerderstrand en Terschelling is er, maar ondanks de verschillende locaties delen StrandLAB Almere en Oerol een gedeelde focus op het creatieve proces en onderzoek in de natuurlijke omgeving, die ook deels door de mens is aangelegd.

Netwerk Natuur & Cultuur

Het Netwerk Cultuur & Natuur is een belangrijke in het culturele landschap van Noord-Nederland doordat ze beginnende (beeldende) kunstenaars en curatoren een platform bieden waar ze zich kunnen ontwikkelen op het snijvlak van natuur en cultuur. Hier krijgen ze de kans om kennis te delen en ervaring op te doen, gesteund door een gevarieerd gezelschap van musea, kunstopleidingen, centra voor beeldende kunst en de ‘Noordenaars’, een netwerk van kunstpodia in het noorden. In 2023 wordt onderzocht hoe talentontwikkeling in de beeldende kunstsector een meer structureel karakter kan krijgen, verweven met het unieke culturele landschap van Noord-Nederland.

Dit netwerk zorgt ook voor uitwisseling van kennis met derde partijen, zoals natuurbeheerorganisaties. De bijeenkomsten worden flexibel vormgegeven naar behoefte en variëren in aard.

De kernpartners van het Netwerk Cultuur & Natuur zijn Arcadia, Into Nature, Oerol Festival en Sense of Place. Het Netwerk Cultuur & Natuur wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van We the North.

Voordracht van kunstenaar Ra'fat Ali voor publiek tijdens een bijeenkomst van het Netwerk Cultuur & Natuur, gehost door het Fries Museum.

Netwerk Talentontwikkeling Locatiekunsten (i.o.)

Makers en partners waren zeer positief over de uitwisseling van kennis, expertise en inzichten tijdens de inspirerende bijeenkomsten van het Atelier Lab, die in 2023 door Oerol en Over het IJ Festival zijn georganiseerd. Na een reflectie op de bijeenkomsten in het voorjaar en de zomer, hebben we het voortouw genomen in het opzetten van het Netwerk Atelier Talentontwikkeling Locatiekunsten. Dit netwerk brengt een diverse groep podium- en presentatieplekken, gezelschappen, festivals, opleidingen en onderzoeks- en residentieplekken bij elkaar, die allen een hart hebben voor talentontwikkeling op het gebied van locatiespecifiek werk. 

Het voornaamste doel van het netwerk is het afstemmen van trajecten en mogelijkheden voor (nieuwe) makers met een specifieke interesse in locatiespecifiek werk. Hierdoor ontstaan op maat gemaakte, vraaggedreven trajecten en een goede doorstroming. Samen bouwen we aan een gerichte en duurzame talentontwikkelingsketen. We concentreren ons vooral op opkomende en nieuwe makers die een uitgesproken interesse hebben in locatiespecifiek werk. Het netwerk staat ook open voor makers die nog niet verbonden zijn aan of een plek hebben binnen de trajecten van de partners en nodigt hen uit voor netwerkbijeenkomsten.

‘Locatietheater biedt een context waarin ik mij opnieuw kan gaan verwonderen voor de dingen die er al zijn. En dit probeer ik dan weer te delen met publiek.’ Rachel Schuit, theatermaker

De volgende partners hebben bij ons, Oerol en Over het IJ Festival, aangegeven betrokken te willen zijn bij het netwerk Atelier Talentontwikkeling Locatiekunsten. We staan open voor het aansluiten van meer partners.

Amsterdamse Bostheater/Boslab Amsterdam Fringe Festival Artez DAS Arts AHK De Schuur/Toneelschuur Producties Explore the North Feikes Huis Flevolab (2 Turven Hoog, StrandLAB, Bontehond, Suburbia, Vis a Vis) Gaudeamus George & Eran Producties Jonge Harten Festival Karavaan Kasko (voorheen: Kameroperahuis) Likeminds Maas theater en dans Meervaart MezrabNineties Productions NITE (Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni) Orkater Peergroup PLAN Brabant (Festival Cement, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Festival Circolo, De Nieuwe Vorst, Podium Bloos, Parktheater Eindhoven, United Cowboys, Theater Artemis en de Verkadefabriek) Productiehuis Muziekgebouw aan het IJ Schweigman& Station Noord (Club Guy & Roni, Explore the North, Grand Theatre, Het Houten Huis, Jonge Harten Festival, Noorderzon Performing Arts Festival Groningen, Noord Nederlands Orkest, NITE, Oerol, Oranjewoud Festival, Peergroup, Tryater en Welcome to the Village; en vooropleidingen en jeugdtheaterscholen: De Noorderlingen, Garage TDI, Loods13 en Meeuw Jonge Theatermakers) Stichting Ruimte Tijd SoAP Theater Oostpool Theater RAST Tryater Veem House for Performance Veenfabriek Via Berlin Via Rudolphi Zeeland Nazomer Festival/Theaterproductiehuis Zeeland

De komende periode gebruiken we voor het samen verder ontwikkelen en opzetten van een passende organisatiestructuur. De inzet is om het netwerk zoveel mogelijk te laten functioneren op basis van wederkerigheid, waarbij iedereen – met gesloten beurzen – uren, kennis en faciliteiten inbrengt.

Waddenacademie

Sinds 2012 slaan Oerol en de Waddenacademie de handen ineen door kunstenaars en wetenschappers samen te brengen; wetenschappers bieden inzicht en context aan Expeditie-projecten en voorstellingen, waardoor de thematiek vanuit een wetenschappelijke invalshoek wordt belicht en er een boeiende dialoog ontstaat tussen kunst en kennis.