Eerste keer Oerol

Alle eerste keren zijn spannend, maar vooral heel leuk! Om zonder zorgen van huis te gaan, hebben we wat handige informatie voor je op een rijtje gezet. Met deze tips ga je in no time van beginnend Oerol-ganger, naar expert.

Jong stel arriveert op de haven van West Terschelling
Vier mannen en een vrouw dansen tijdens een pop-up feestje aan het Duinmeertje van Hee tijdens Oerol 2019
Twee vrouwen genieten van een drankje op festivalterrein de Betonning tijdens Oerol 2022.
Vriendgroep van 8 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden die lachend poseren voor de foto.
Twee jonge vrouwen zitten op een opblaasbank voor hun tent op camping de Kooi in Hee, Terschelling
Dansende mensen bij het optreden van zangeres Merol op festivalterrein de Betonning tijdens Oerol 2022
Jong stel met een blond peuter meisje op het festivalterrein
Drie jonge vrienden voor hun tent op camping De Kooi in Hee, Terschelling
Twee vijftigplus vriendinnen aan de koffie in de deuropening van hun tent
een man met een gele muts en dreadlocks loopt naar een pop-feestje aan het duinmeertje van Hee tijdens Oerol 2019.

Waar ga ik naartoe?

Je gaat naar Oerol, gefeliciteerd! Oerol bevindt zich op Terschelling. Misschien ben je nog nooit op een Waddeneiland geweest. Ken je de term TVTAS eilanden nog? Mooi, dan weet je zeker dat je niet op het verkeerde eiland eindigt. Terschelling ligt tussen Vlieland en Ameland en je komt er – je raadt het al – met de boot vanaf Harlingen Haven. Meer daarover, lees je onder het kopje ‘De oversteek’. Eerst maar eens zorgen dat je koffer goed is ingepakt.

Wat neem ik mee?

Wat kleding betreft is het slim om verschillende laagjes mee te nemen. Zo ben je ’s nachts en in de frisse ochtend goed bestand tegen de kou en als het zonnetje doorkomt, smelt je niet weg. Over wegsmelten gesproken: zonnebrandcrème met een goede factor mag niet ontbreken in jouw bagage, evenals zwemkleding, handdoek, zonnebril, regenponcho, DEET om muggen op afstand te houden en het simpele (maar altijd handige) flesje water. Het liefst van een duurzaam merk, natuurlijk. Denk verder aan een tekentang, een volledig opgeladen powerbank en zeer aanbevolen: een lekker kussentje. Zo krijg je geen houten kont tijdens het kijken naar voorstellingen. Ben je meer van de muziekoptredens? Bescherm je oren goed en neem (muziek-)oordopjes mee. Die kunnen ook ’s nachts, terwijl je in je tent ligt, goed van pas komen. Het spreekt misschien voor zich, maar laat alle waardevolle spullen die je niet nodig hebt thuis.

Je hele schoenencollectie meenemen, is niet nodig. Neem een paar mee waar je fijn op loopt en die tegen een stootje kunnen.

Bedenk dat je je zo gemakkelijk mogelijk in een duinpan, door het bos of op het festivalhart wil voortbewegen. Op de camping en op het strand zijn sandalen, bad- of teenslippers prettig, vooral bij warm weer.

Afhankelijk van waar je bed staat na een enerverende Oerol-dag (camping, huisje, of in je tent) kun je aan de volgende spullen denken om mee te nemen: een warme slaapzak, een goede mat om op te slapen, een gasfornuis/brander om op te koken of koffie te zetten, een grondzeil, klapstoelen, een koelbox, een zaklamp (die je op je hoofd kunt dragen – is vooral handig als je ’s nachts wandelt), en een zakmes of multitool met blikopener.

Oeps, toch je tandenborstel vergeten? Je mag dan wel op een eiland zitten, maar gelukkig niet op een onbewoond eiland. Je kunt bij vele winkels in de dorpen terecht, zoals de lokale supermarkt, drogisterij of HEMA. Let wel goed op de openingstijden, want die kunnen minder ruim zijn dan je gewend bent.

De oversteek

Tijd om van wal te steken! Koop altijd ruim van tevoren je boottickets, niet pas wanneer je op de haven staat. In de aanloop naar het Oerol Festival is het namelijk erg druk, dus zijn de boten snel vol. Ook raden we, net als Rederij Doeksen (= de veerdienst tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling), aan om een half uur voor vertrek aanwezig te zijn. Het is een veerboot, dus zeker géén pont waar je binnen 6 minuten aan de overkant bent. Neem vooral eens een kijkje op de website van Doeksen, om jouw overtocht vlekkeloos te plannen. Je kunt kiezen voor de veerdienst (ca. 120 min.) of de sneldienst (ca. 50 min.), waar je een toeslag voor betaalt. Wil je je fiets, fietskar of bijvoorbeeld surfplank meenemen? Dit kan op de veerdienst, maar hier betaal je ook een toeslag voor.

Over fietsen gesproken: als je je fiets meeneemt of huurt op het eiland, kun je deze leuk versieren. Zo vind je je fiets makkelijker terug op de fietsparkeerplaatsen. Dit geldt overigens ook voor je tent. Hang er bijvoorbeeld een herkenbaar, gezellig lintje aan. En nog een tip: heb je lang, sluik haar? Draag dit dan op Harlingen Haven en op de Haven van West-Terschelling vast. Het kan flink waaien, waardoor je geen hand voor ogen ziet en je coupe binnen de kortste keren verandert in een vogelnestje. Niks mis mee als je juist voor die uitwaai-look gaat, natuurlijk!

Klaar voor de start?

Zo, ben je er klaar voor, Oerol-expert? Top! Wij wensen je heel veel festivalplezier. Ben je toch nog op zoek naar meer informatie over overnachten, vervoer, of tickets & verkoop? Geen probleem. Klik op de links hieronder en lees alle informatie rustig door.

Meer