Kees’ last Oerol mission

Na meer dan 20 jaar een vaste waarde te zijn geweest in het  Oerol-team, nemen wij dit jaar afscheid van Kees Lesuis. Dat is nog niet  zo makkelijk, want Kees heeft door de jaren heen ontzettend veel betekend voor Oerol in zijn rol als artistiek leider en later hoofd (inter)nationale samenwerking.

Voordat het echt zover was ging hij nog één keer op pad en stapte op de boot van Kiel naar Goteborg om een evenement bij te wonen voor Oerol. Hij verruilde voor een aantal dagen de Nederlandse vlaktes voor de Noorse Fjorden om daar een tweedaagse bijeenkomst van In Situ bij te wonen.

In Situ is het internationale netwerk voor Europese festivalorganisaties met als gemeenschappelijk doel: de ontwikkeling van de kunsten in de  openbare ruimte. Dit netwerk is belangrijk voor Oerol, vanwege de kennis en ervaring die door alle deelnemers wordt ingebracht. In ieder land is de context van de openbare ruimte en van het landschap, en daarmee de ruimte waarin de organisaties opereren, verschillend. Door de uitwisseling leren we van elkaar en blijven we ons op Europees niveau doorontwikkelen. Het netwerk zorgt er ook voor, dat in de laatste 20 jaar veel Nederlandse makers hun weg naar het buitenland vonden, zoals Strijbos & van Rijswijk, Collectief Walden, Emke Idema en Johannes Bellinkx. Net als dat buitenlandse makers voor Oerol naar Terschelling kwamen.

De bijeenkomst viel samen met het zien van 3 projecten. Een wandeling door natuurgebied/industrieel gebied met prachtige uitkijkpunten en soundscapes. Een route langs winkelpanden met beelden en teksten van de verschillende performances van de Deense kunstenaar Nana Francisca Schøtlander, uitgevoerd in de landschappen rond Fredrikstad en in een enorme recyclefabriek. En een stadswandeling die de geschiedenis van de stad op filosofische wijze ter sprake bracht. Bij al deze projecten wordt je op een unieke manier meegenomen in een omgeving die je nog niet kent, of nog nooit met die ogen hebt gezien.

‘Kunst is altijd in ontwikkeling en reflecteert op de maatschappij, dus je krijgt ook altijd nieuwe vormen. Wat bij In Situ gebeurd is dat je verder kijkt dan de bestaande theater en kunstvormen en kijken we hoe er weer nieuwe vormen kunnen ontstaan die het publiek weer op een andere manier meeneemt. Het gaat ook heel erg over de ontwikkeling van de kunst en de wijze waarop het publiek daarin meegenomen wordt.’
-Kees Lesuis

Voor Oerol is het delen van ervaringen op internationaal niveau ontzettend waardevol en we zullen dit, ondanks het vertrek van Kees, blijven doen. Mikey Martins, de algemeen directeur van Oerol, zal het stokje van Kees overnemen. Voor Kees begint na 20 jaar Oerol nu een nieuw hoofdstuk in zijn artistieke loopbaan waarin zijn internationale netwerk ongetwijfeld nog een rol zal spelen.

Kees, dank voor je jarenlange toewijding en de enorme bijdrage de je hebt geleverd aan de ontwikkeling van Oerol. We zullen je ontzettend missen en wensen je heel veel succes en plezier bij de volgende stap.