Op 15 februari nemen we afscheid van Over het IJ Festival in Amsterdam. Vanwege een subsidiekorting moet het festival helaas stoppen. Zo komt er na 32 jaar een einde aan een belangrijke ontwikkelplek en podium voor locatietheater in Nederland.
Partner in ontwikkeling van locatiekunsten
Oerol en Over het IJ waren partners in de ontwikkeling van makers in de locatiekunsten. In Het Atelier -en later Atelier Lab- kregen makers de ruimte om middels workshops, ontmoetingen en residenties hun eigen theatertaal en visie op locatietheater te ontwikkelen.
Nieuwe makers hadden zo de mogelijkheid om te onderzoeken wat het maken van kunst op locatie betekent. In Het Atelier werd met artistieke en productionele begeleiding van Over het IJ en Oerol gewerkt aan voorstellingen die speelden op de bijzondere locaties van Terschelling en de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

“Mijn samenwerking met artistiek directeur Simone Hogendijk begon in 2013: zij als artistiek coördinator en ik als creatief producent van Het Atelier. In de jaren erna hebben we onze gezamenlijke focus op talentontwikkeling in de locatiekunst blijvend kunnen voeden bij beide festivals. Nu Simone met Over het IJ festival stopt en de sector een belangrijke ontwikkelplek voor locatiekunsten verliest, hoop ik niet dat onze gesprekken en plannen ook stoppen.” – Sabine Pater, artistiek leider Oerol festival
In de afgelopen jaren waren makers als Bart van Woestijne, Karlijn Kistemaker, Johannes Bellinkx, Collectief Walden, Rita Hoofwijk, Romke Gabe Draaijer en Fehrat Kaplan onderdeel van de samenwerking tussen Over het IJ en Oerol.
We kijken terug op de mooie samenwerking en blijven jonge makers steunen in hun makerschap. Op 15 februari is er nog een laatste Over het IJ festival, waar we de ontwikkeling van de locatiekunsten vieren tijdens Over Het IJnd.