Oerol is meer dan alleen een kunst- en cultuurfestival. Oerol is 10 dagen helemaal opgaan in je omgeving. Oerol is Terschelling. Deze bijzondere locatie speelt een essentiele rol in de beleving van het festival, en de makers die veelal nieuw en locatiespecifiek werk ontwikkelen, zijn zich daarvan bewust. Van 13 t/m 22 juni zal het festival opnieuw de bijzondere connectie tussen kunst, omgeving en publiek laten zien met onder andere deze inspirerende makers en projecten.
Amfidroom | Peergroup
Amfidroom van Peergroup gaat in première tijdens Oerol 2025 met een voorstelling die je meeneemt in de ecologische toestand van de Noordzee. Het project richt zich op amfidromische punten – plekken waar de getijdenbeweging minimaal is. De afname van biodiversiteit door verstoringen van de zeebodem heeft directe invloed op de zee en haar ecosystemen. Deze indrukwekkende voorstelling combineert film, live performance en muziek voor een immersieve ervaring op een bijzonder moment van de dag.
OAK | Nynke Laverman / Sytze Pruiksma
Nynke Laverman en Sytze Pruiksma komen naar Oerol met OAK, een magische muziekvoorstelling die het publiek samenbrengt op een plek waar bomen hun verhaal doen. De eiken, die normaal gesproken onder de grond vergaderen, willen ons dit jaar iets vertellen. Via zang, spoken word en storytelling creëren Laverman en Pruiksma, samen met de natuur van het eiland, een bezield muzikaal landschap, met roodborst en koekoek als special guests.
BLACK COLOURED HORIZON | Elmo Vermijs en Chihiro Geuzebroek
Misschien ken je Elmo Vermijs en Chihiro Geuzebroek al van eerdere Oerol edities. Zo kwamen zij afgelopen editie naar Oerol met KRAK, een installatie waarin werd onderzocht wat we kunnen leren van verval. Verval is het derde stadium van StagingWood. Vermijs onderzoekt –met een coalitie– in dit project nieuwe verhoudingen tussen mens en bos aan de hand van de levenscyclus: ontkiemen, groei, verval en afsterven.
Dit jaar keert hij terug om zijn onderzoek voort te zetten. In samenwerking met Terschellinger houtzagerij IslandWoods bouwde hij een biomeiler– een composteringsproces waarin organische materialen worden omgezet in compost en warmte. Tijdens Oerol zal in het bos een installatie van compost verrijzen waarin hernieuwde relaties na sterven, verlies en rouw worden onderzocht.
Meer te weten komen over KRAK? Bekijk dan deze video.

Koeklok | PolakvanBekkum
Esther en Ivar van PolakvanBekkum hebben zich laten inspireren door een wetenschappelijk onderzoek uit de jaren ’70 naar de graaspatronen van koeien op Terschelling. Dit onderzoek werd destijds uitgevoerd met behulp van een innovatief analoog teken-apparaat, de Koeklok. PolakvanBekkum gebruiken dit onderzoek als basis voor hun kunstproject, waarin zij de huidige grazende patronen van vee op het eiland onderzoeken en vertalen naar een artistieke ervaring.
Dit project biedt een interessante kijk op hoe wetenschap en kunst elkaar kunnen versterken, en hoe de natuur – zelfs ogenschijnlijk eenvoudige grazende koeien – kan dienen als inspiratiebron voor diepere reflectie en creatieve expressie. Het project is een treffend voorbeeld van hoe Oerol kunst en natuur op een vernieuwende manier samenbrengt.