Sabine Pater nieuwe artistiek leider Oerol Festival

Portret van Artistiek leider van Oerol Sabine Pater met op de achtergrond kleurrijke gele banken en de skyline van Amsterdam.
© Isabelle Renate la Poutré

Sabine Pater is de nieuwe artistiek leider van Oerol Festival. Ze volgt Kees Lesuis op die zich verder gaat richten op de (inter)nationale ontwikkeling van het festival. Pater werkt sinds 2013 bij Oerol, eerst als coördinator programmering en sinds 2020 als hoofd programmering.

Vanaf dit jaar is ze verantwoordelijk voor de artistieke koers van het festival. “Ik verheug me op de reis die het publiek maakt tijdens Oerol. De multidisciplinaire programmering biedt de vrijheid om je eigen keuzes te maken waardoor iedereen het festival op zijn eigen manier ervaart. Die gelaagdheid maakt Oerol bijzonder, dat wil ik verder uitbouwen. En met het festivalhart bij Paal 8, op de grens van land en strand, voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan de rijke geschiedenis van pionieren.”

Nineties Productions als creatieve partner

Dit jaar is theatercollectief Nineties uitgenodigd als creatief partner. Nineties is een eigenzinnig collectief. Dit resulteert in beeldende en muzikale voorstellingen met onconventionele theatervormen die veelal op locatie spelen. Pater: “Door het samenwerken met creatieve partners halen we een ander perspectief het festival binnen. Wat ik mooi vind aan het plan van Nineties is dat zij nog meer onze worteling op het eiland markeren. Ze zijn heel erg geïnspireerd geraakt door de veelzijdigheid van het eiland en alles wat er leeft. De inspiratie die vanaf deze plek uitstraalt raakt, zelfs na ruim veertig jaar Oerol Festival, gewoon nooit uitgeput!”

De makers van Nineties hebben een spannend programma gemaakt onder de noemer Nineties bewandelt, in dialoog met tien verschillende eilanders bewandelt Nineties tien dagen lang het eiland. Van een intentionele verlies wandeling tot het plukken van zeekraal, van een wandeling met de dominee tot het voelen van kiezelwier onder je voeten. Daarnaast maakt Nineties een theatrale audiowandeling, regisseur Anne Maike Mertens en schrijver Han van Wieringen buigen zich over de ‘wat als’ vraag uit de speculatieve fictie en scheppen een beschaving in de toekomst. Wat als we ons een toekomst voorstellen waarin de aardbewoners zich op andere wijze tot elkaar en de aarde verhouden?

Het nieuwe circus

Hoewel Oerol dit jaar iets compacter wordt dan eerdere jaren, is er voor de bezoeker eindeloos veel te beleven. Pater kijkt uit naar ‘het nieuwe circus’, grote internationale acts die acrobatiek en dans combineren zoals La Spire van Rhizome – Chloé Moglia. Ook is er veel aandacht voor eten, als thema, kunstvorm en manier van samenkomen. De Veenfabriek komt op de Betonning met de voorstelling Wereld van Wie. Een poëtische verbeelding van de reis tussen twee werelden en de verandering die je daarin ondergaat. Tijdens de voorstelling wordt het diner door de spelers klaargemaakt. EAT van Tomoko Mukaiyama laat ons kennis maken met het Japanse ontbijtritueel. Je zintuigen worden zachtjes wakker geschud onder begeleiding van Tomoko’s fijnzinnige pianomuziek.

En er is weer straattheater! Groots en meeslepend, intiem, ontwapenend of hilarisch. Het wordt een mooie mix van circus, performance, dans, beeldende kunst en muziek.

Tot slot noemt Sabine Pater de voorstelling VLAG die rapper Sef gaat maken. Yousef Gnaoui (Sef) behoorde tot de eerste lichting Likeminders maar koos een carrière in de muziek. Na zeventien jaar lonkt dan toch weer het theater: “Dit is Oerol! Wij geven makers de ruimte voor het experiment en als bezoeker ben je onderdeel van een unieke ervaring.”

Oerol Festival vindt plaats van 9 t/m 18 juni op Terschelling.

Foto: Isabelle Renate la Poutré

————————————————–

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen:
Miska Aksular, perscoördinator
miska.aksular@oerol.nl