Wij moedigen alle makers, gezelschappen en productiehuizen aan om te kiezen voor tweedehands, gehuurd of geleend materiaal, FSC-gecertificeerd hout of gerecycled FSC-hout, en om af te zien van het gebruik van staal, PVC, tropisch hardhout, synthetische textiel of materialen, glitters, en giftige verf- en kleursoorten.
In een echt duurzame productie heeft elk materiaal een vorig leven gehad en zal het ook een volgend leven krijgen. Wij stimuleren het gebruik van circulair of cradle-to-cradle materiaal en het verminderen van materiaalgebruik. Daarnaast zetten we ons in voor het goed scheiden van afval, het vermijden van single-use plastic en servies, het beperken van printen, het niet gebruiken van rietjes, ballonnen of confetti, en het vermijden van verontreinigende vloeistoffen zoals verf, vet of oplosmiddelen op locatie. Brandblussers moeten blusschuim bevatten dat biologisch afbreekbaar is.
‘Lange tijd leefde de hoop dat het verbeelden van een duurzamere toekomst voldoende was om die ook werkelijk te laten ontstaan. Vandaag zijn we op het punt dat de realiteit ook moet worden afgedwongen. Ook, want het is en/en. Oerol blijft een kunstenfestival.’ Sabine Pater, artistiek leider Oerol Festival
Bij Oerol geloven we in het minimaliseren van afval en het bevorderen van recycling. We moedigen onze bezoekers aan om herbruikbare waterflessen mee te nemen, en om dit nog verder te ondersteunen, bieden we op het festivalhart ook watertappunten aan. Op die manier verminderen we het gebruik van wegwerpflessen en bevorderen we duurzaam watergebruik.
Daarnaast plaatsen we op het festivalterrein recyclingstations om ervoor te zorgen dat afval op de juiste manier wordt gesorteerd en verwerkt.