IN SITU celebrates its twentieth anniversary!

Logo In Situ, het Europese platform voor artistieke creatie in de publieke ruimte.

Het internationale netwerk voor Europese buitenfestivals IN SITU bestaat 23 oktober twintig jaar. Via deze weg willen wij zeggen: HAPPY BIRTHDAY!

Sinds 2003 heeft IN SITU meer dan 300 kunstenaars, 31 partners uit 21 landen en 18 talen samengebracht. In zeven opeenvolgende meerjarenprojecten is IN SITU met steun van de Europese Commissie uitgegroeid tot hét netwerk voor makers, met een publieksbereik van meer dan een miljoen deelnemers en bezoekers. Oerol is al sinds 2006 kernpartner en heeft ervaren welke positieve impact het netwerk heeft. Het verbindt niet alleen kunstenaars met publiek en programmeurs, maar ook met de omgeving en met sociale en maatschappelijke kwesties binnen Europa.

Een van de makers die door Oerol is voorgesteld aan het IN SITU-netwerk is Johannes Bellinkx. Naast andere bekende namen, zoals Boukje Schweigman, Strijbos & van Rijswijk, Emke Idema, Ira Judkovskaja, Dagmar Slagmolen, Theun Mosk, Elmo Vermijs en Abhishek Thapar. Johannes begon ooit als Ateliermaker bij Oerol. In 2015 vroeg de voormalige artistiek leider Kees Lesuis hem voor de eerste keer mee naar IN SITU. Samen bezochten ze het Hot House-netwerkevenement in Italië, waar Johannes zijn werk Framing presenteerde aan de groep.

Johannes: ‘Ik ben Kees nog altijd heel dankbaar dat hij mij bij IN SITU heeft geïntroduceerd, want het heeft mij enorm geholpen. De uitwisseling met festivalprogrammeurs en andere kunstenaars is enorm waardevol. Je leert veel van de wederzijdse kruisbestuiving en krijgt meer waardering en begrip voor elkaars werk en belangen.

Het netwerk stimuleert de ontwikkeling van nieuwe vormen van kunst in de publieke ruimte. Als je bereid bent daarin te investeren, gaat een wereld voor je open. Dankzij IN SITU ben ik internationaal op de kaart gezet. Bijvoorbeeld Reverse, een project dat in 2018 op Oerol stond, is door veel internationale festivals opgepikt. Bovendien staat komende zomer een groot project in Noorwegen in mijn agenda. Dit komt voort uit mijn eerste kennismaking met de curator van de Noorse partner tijdens het IN SITU-evenement in Italië in 2015. Hij is mijn werk blijven volgen. Dit resulteert nu in een productie die ik daar ga maken.’

IN SITU viert haar twintigste verjaardag te midden van het lopende project (UN)COMMON SPACES. Aankomend weekend zullen Kees en Johannes, samen met collega’s Simon Tubb en Emke Idema, opnieuw afreizen naar Italië om alle andere partners en makers te ontmoeten en nieuwe artistieke ideeën en processen te bespreken. We hopen dat ze de gelegenheid aangrijpen om te proosten op de afgelopen twintig jaar en samen te dromen over wat de toekomst verder nog in petto heeft.

Groep mensen dineren tijdens een bijeenkomst van InSitu,het Europese platform voor artistieke creatie in de publieke ruimte.
Wandeling tijden een bijeenkomst van insitu, het Europese platform voor artistieke creatie in de publieke ruimte.