Oerol maakt eerste namen editie 2024 bekend

Acteurs Ferhat Kaplan en Jean Pierre Nshimyumuremyi op het campagnebeeld van de voorstelling Bergen Verzetten van Theater Rast welke op Oerol 2024 zal spelen.
© Anne Claire de Breij

Oerol presenteert dit jaar 25 locatievoorstellingen en persoonlijke theaterconcerten van Birgit Schuurman, S10 en Naaz. Ook verwelkomt het festival een nieuwe programmeur.

Bijzonder gevoel voor taligheid

Sophia Blyden (30) is de nieuwe programmeur storytelling en talks. Ze neemt het stokje over van Farnoosh Farnia. Sophia is dichter, neerlandicus en maakte onder andere programma’s voor de VPRO.

‘Op Oerol wil ik de rijkdom van het gesproken woord laten zien. De verschillende locaties (West-End Theater, Bostheater en het festivalhart) geven me de mogelijkheid om een divers palet aan performances op te voeren. Solo’s, storytelling gecombineerd met muziek, theatrale lezingen, diepgaande interviews, interactieve poëzie met een vleugje humor: voor ieder wat wils. Als neerlandicus ben ik dol op taal, dus wat alle acts met elkaar gemeen hebben is een bijzonder gevoel voor taligheid. Zelf leer ik nu Papiamento, maar toen ik las over het Schylingers (een Terschellinger dialect) ben ik me daar meer in gaan verdiepen. Kortom: ik duik met heel veel plezier in de literaire wereld van Oerol en Terschelling. Het wordt een feestje!’

Blik op de wereld

Dit jaar presenteert Oerol 25 locatievoorstellingen, waarvan dertien premières en drie Nederlandse premières. Met thema’s als de kracht van het lichaam, het vieren van het leven en verval nemen de makers het publiek mee in hun blik op de wereld in een poging narratieven te veranderen. Het decorbeeld van de dansperformance Waste Me van Maas theater en dans is de exacte hoeveelheid afval die een Europeaan weggooit in een jaar tijd. De dansperformance van Cecilia Moisio is een stevig commentaar op de uit de hand gelopen consumptiemaatschappij en een pleidooi voor consuminderen. Ferhat Kaplan is nieuwe maker bij Theater RAST. Vorig jaar nam hij deel aan het Atelier LAB (het meerdaags introductieprogramma voor nieuwe makers), nu staat hij zelf op het festival met Bergen Verzetten. Ferhat groeide op in de ruige straten van Brabant en vraagt zich af wat beter is: Een kwaadaardige multinational-CEO of een liefdevolle narcocrimineel? Ook de wind speelt een belangrijke rol op het eiland, het Franse Groupe Zur maakt de onzichtbare krachten van de wind zichtbaar met Vento en een jarenlange wens van Calefax Rietkwintet gaat in vervulling met Strandbeest Zingt: een samenwerking met kunstenaar en uitvinder Theo Jansen.

Groeipijn en struikelen

S10 gaat op Oerol haar allereerste theatershow Groeipijn maken. Met zeggingskracht en authenticiteit vertelt ze haar persoonlijke verhalen over groeipijn naar volwassenheid, met nieuwe muziek én oud materiaal in een nieuw jasje. In het Bostheater speelt Birgit Schuurman haar muziektheatervoorstelling Struikelen alvorens daarmee het theater in te gaan. Al zingend en vertellend duikt ze in de chaos van haar hoofd dat altijd ‘aanstaat’. Naaz Mohammad stond het afgelopen jaar in Carré, in het voorprogramma van Lana del Rey en op diverse festivals. Ze komt naar het Bostheater met een serie persoonlijke theaterconcerten. In haar meest pure vorm, met haar iconische stem, dansend, met energie en enorme passie, vertelt ze haar verhalen.

De programmeurs van de Deining, het festivalhart aan zee, straattheater, Expedities en storytelling komen in maart met de eerste namen naar buiten. Op 7 mei publiceert Oerol Festival het volledige programma op oerol.nl. Kaartverkoop start vrijdag 17 mei. De voorverkoop voor de ruim 11.000 Vrienden van Oerol start op dinsdag 14 mei.