Reflectieve rituelen tijdens Oerol Festival 2024

de performance Echo's Chamber van kunstenaarsduo Boogaerdt/VanderSchoot, een meditatieve video-installatie en theatraal slaapritueel dat wordt uitgevoerd op Oerol 2024.

In de laatste dagen van december, te midden van feestelijke lichtjes en in afwachting van een nieuw jaar, nemen we vaak even tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar.

In elk geval drie makers die Oerol Festival volgend jaar verwelkomt begrijpen de waarde van deze reflectiemomenten.
Zij zijn nu bezig met het creëren van meditatieve voorstellingen, waarbij het publiek met behulp van rituelen wordt uitgenodigd om stil te staan bij waar ze zijn.

Alexandra Broeder/Tijd van de Wolf maken The Temple voor Oerol Festival 2024. Zij nemen hun bezoekers mee naar een ‘droomtempel’ die is geïnspireerd door oude Griekse slaaprituelen. Mensen kwamen van ver naar deze tempels om heling te zoeken. Via rituelen en theater werden ze in de juiste staat van ontvankelijkheid gebracht, totdat ze klaar waren om het slaapvertrek te betreden: een baarmoederachtige ruimte waarin ze verbleven om via dromen boodschappen te ontvangen.

Een ander voorbeeld is Echo’s Chamber van Boogaerdt/VanderSchoot, waarin de moderne mens en de natuur samenkomen in een meditatieve video-installatie. Het belooft een theatraal slaapritueel te worden, geïnspireerd door oud-Europese natuurreligies, zoals de mythe van Pan. Na de kennismaking met grote avatars, die dienen als poortwachters van de natuurlijke elementen (vuur, water, hout, metaal en aarde), word je uitgenodigd tot een slaapceremonie met klankschalen, gongs en geuren.

Ten slotte brengt ZUAM van de Futurists een locatiegebonden ritueel met operazangers, een dove danser, elektronica en video. Ze vertellen het verhaal van een oude futuristische stam die zweeft tussen prehistorische tijden en de verre toekomst. ZUAM is een poging om opnieuw in verbinding te komen met ons innerlijke zelf. Verwacht een meditatieve ervaring, op maat gemaakt voor de mens uit de 21e eeuw, die voortdurend overweldigd en verdwaald is in een snel veranderende wereld.

We hebben nog zes maanden geduld nodig tot het zover is. Maar misschien is het helemaal niet zo verkeerd om dan een ‘controleafspraak’ in te plannen om te reflecteren op hoe het zit met de goede voornemens voor 2024.