Duurzaam naar Harlingen Haven

Ontdek duurzame manieren om naar Harlingen Haven te reizen, die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook handig én betaalbaar:

Trein en bus

Harlingen Haven ligt naast het gelijknamige treinstation, en is het vertrekpunt voor de boot naar Terschelling. Via de website van de Arriva, NS of 9292.nl plan je gemakkelijk je reis naar Harlingen Haven. Goed om te weten: de treinen van NS rijden volledig op windenergie. Maar ook de treinen van Arriva, die op het laatste traject tussen Leeuwarden en Harlingen Haven rijden, worden steeds groener. Zij hebben het doel om tegen 2025 volledig CO2-neutraal te zijn.

Kom je vanuit Friesland of Groningen? Dan is het ook mogelijk om een Waddenretour te boeken via Rederij Doeksen. Zij bieden voordelige bus- en treinretours aan vanaf álle Arriva-treinstations in Friesland en Groningen. Bovendien kun je ook gelijk een busdagkaart boeken voor het vervoer naar je accommodatie op Terschelling. Als je een fiets hebt gehuurd, zorgt de fietsverhuurder dat jouw bagage wordt gebracht én gehaald.

Wil je je fiets meenemen in de trein? Dat mag en kan – maar alleen op bepaalde tijdstippen. Bekijk de website van Arriva en NS voor de spelregels.

Arriva

Met de fiets in de trein naar Terschelling

Auto

Wist je dat jaarlijks alleen in Nederland al meer dan een miljard kilometers worden afgelegd naar (sport)evenementen en festivals? En dat maar liefst 60 tot 85% van de CO2-uitstoot van deze evenementen wordt veroorzaakt door transport? Vaak zijn de auto’s van bezoekers slechts halfvol. Dat kan én moet anders. Ook als je met de auto reist, kun je natuurlijk duurzame keuzes maken:

Slinger

Heb je nog plek in de auto om iemand mee te nemen? Biedt dan jouw rit aan via Slinger, en begin je reis naar Oerol nog gezelliger, goedkoper én duurzamer! Hoe het werkt? Simpel. Geef in de pop-up hier rechts aan dat je naar Oerol gaat en of je nog plek hebt in je auto. Ben op zoek bent een rit? Bekijk dan de beschikbare ritten en kies er ééntje uit die bij jou in de buurt start. Slinger brengt je vervolgens in contact met je medereiziger zodat je alles goed kan afstemmen. Op die manier verminder je niet alleen de verkeersdrukte en de behoefte aan parkeerplaatsen, maar verlaag je ook de totale CO2-uitstoot.

Elektrische deelauto

Maak gebruik van een elektrische deelauto via MyWheels, SnappCar, Greenwheels, SIXT Share of Greenmobility.

Laadpunten en brandstof

Heb je een elektrische auto? In de parkeergarage Waddenpromenade zijn twee laadpunten. Op de langparkeerterreinen (P1/P2/P3) van de gemeente Harlingen zijn 52 laadpunten beschikbaar. Langs de snelweg zijn natuurlijk ook voldoende snelladers. Een actueel overzicht van alle laadpunten vind je hier. Heb je een dieselauto? Tank dan hernieuwbare diesel bij een van deze 120+ tankstations. Dit kan een fossiele CO2-besparing van wel 85% opleveren!

Fietsen

Een van de meest duurzame manieren om in Harlingen te komen is toch wel de fiets te pakken. Organiseer een mooie tocht en plan je reis via Komoot of de routeplanner van de Fietsersbond. Trek er de tijd voor uit en maak er een mooie tocht van!

Bijkomend voordeel: je kunt je fiets meenemen op de boot! Bekijk de tarieven en spelregels op de website van Rederij Doeksen.

Meer