Spelen op Oerol

Voor makers, kunstenaars en muzikanten is Oerol meer dan alleen een festival; het is een uitnodiging om samen met ons te pionieren. Al meer dan veertig jaar biedt het festival ruimte voor talentontwikkeling, experiment en dialoog.

Met het getijdenlandschap van Terschelling als inspiratiebron richt Oerol zich specifiek op nieuwe vormen van locatietheater. Aangevuld of in wisselwerking met dans, spoken word, beeldende kunst, vormgeving, landschapsarchitectuur, storytelling, muziek en performance.

spelers ontvangen applaus na de theatervoorstelling Kaapdiegoeiekoop van theatergezelschappen Silbersee en Gouden Haas in samenwerking met Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis tijdens Oerol 2022.

Ongeveer twee derde van de 25 locatievoorstellingen op Oerol wordt voor het festival gemaakt. Op het eiland, letterlijk op afstand, ontstaat een focus op het artistieke werk dat anders niet te vinden is. Als festival dat de grenzen van de locatiekunsten oprekt creëert Oerol unieke kansen voor makers, programmeurs en vakgenoten. Wat het festival uniek maakt gaat verder dan alleen de vele premières.

Het is een vrijplaats waar makers de kans krijgen om voorstellingen te maken en (door) te ontwikkelen, samen met een groot en enthousiast publiek dat openstaat voor het experiment en de dialoog. Vervolgens vindt het werk zijn weg naar het Nederlandse veld en daarbuiten.

Oerol is meer dan alleen locatietheater. Het festival omarmt een veel bredere en interdisciplinaire benadering.

Het Expeditie-programma bestaat uit beeldende installaties en landschapskunst. We omarmen het feit dat kunstenaars steeds meer multidisciplinair werken. Beeldende kunst vloeit over in theater en performance, design onthult andere werelden en het publiek wordt meegenomen in projecten die zich niet beperken tot de vastomlijnde kaders van kunstdisciplines. De makers zoeken daarnaast samenwerkingen op met onder andere eilanders en wetenschappers. Met veel Expeditie-makers gaan we meerjarentrajecten aan. Jaarlijks zijn er ongeveer tien Expedities die overdag in ieders eigen tempo te bezoeken zijn op vertoon van een festivalbandje. Uniek is dat de kunstenaars continu aanwezig zijn op de locaties en in gesprek gaan met het publiek.

Expeditie 2023

Dans van het zand | Zoro Feigl & Sarah Damai Hoogman

Oerol heeft vanaf haar start een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het straattheater, een discipline waarin een groot publiek op een laagdrempelige manier kennismaakt met podiumkunsten. Er ontstaat interactie tussen performers en voorbijgangers in de openbare ruimte, zelfs met degenen die (nog) geen specifieke affiniteit hebben met theater. Sinds 2023 maakt straattheater weer integraal deel uit van het festival, na drie edities te zijn gemist vanwege de coronapandemie.

Naast traditionele spektakel- en circusperformances introduceren we nieuwe en minder bekende vormen van straattheater, zoals hiphopbattles en queercircus. Voor makers kan straattheater een spannende eerste kennismaking met het festival zijn.

In de programmering van Oerol speelt muziek een belangrijke rol, waarbij het festivalhart dient als een levendig podium voor muzikale ontdekkingen. Van noordelijke talenten tot internationale geluiden: de muzikale optredens reflecteren de diversiteit en diepgang van het festival. Makers bewegen zich binnen de verschillende mogelijkheden van het festival. Een bij een muziektheatervoorstelling betrokken band kan in een andere formatie op het festivalhart geprogrammeerd worden. En muzikanten die een concert speelden en Oerol leerden kennen, kloppen vervolgens aan met een plan voor een tien dagen durend eigen project op locatie, zoals bijvoorbeeld Wende deed in 2023.

'Oerol is zo’n vitale levensader, het is een contrapunt, een soort tegenhanger van die grote geplande projecten, even een plaats waar alles kan en mag en waar andere regels gelden.' Wende

Programmering op uitnodiging

Bij Oerol nodigen we makers uit om deel te nemen aan onze programmering. Onze programmeurs scouten zelf naar acts, voorstellingen en Expeditieprojecten.

Wil je jouw werk toch graag onder de aandacht van onze programmeurs brengen? Dat kan! Stuur dan een mail naar programma@oerol.nl. Zorg ervoor dat je een korte omschrijving van je project en een link naar je website en audio, beeld- en/of videomateriaal toevoegt.

Gezien de grote belangstelling onder makers, artiesten en gezelschappen om onderdeel te zijn van het Festival en beperkte tijd, kunnen we niet op alle aanmeldingen inhoudelijk reageren. Mocht het artistieke team geïnteresseerd zijn, dan doen we ons best om snel contact met je op te nemen.

Praktische informatie

Sta je in het programma van Oerol? Hieronder lees je alvast praktische informatie over je reis naar en verblijf op Terschelling.