Typhoon weer op Oerol met de Lobi voorop

Typhoon loopt door het publiek tijdens zijn optreden op festivalterrein de Westerkeijn tijdens Oerol 2011
© Marleen Annema

Van 7 t/m 16 juni 2024, als de dagen op hun langst zijn, staat Terschelling in het teken van het grootste locatiekunstenfestival van Europa: Oerol Festival. Naast theatervoorstellingen staat Oerol bekend om het straattheater, kunstinstallaties in de natuur, talks en storytelling, muziek en feestjes op het festivalhart aan zee en in de eilander horeca. Van oost naar west, van wad naar strand; Oerol is een ervaring die je tien dagen lang tot in je tenen voelt en 365 dagen in je gedachten blijft.

Muzikale ontdekkingen en gevestigde namen

In de programmering van Oerol speelt muziek een grote rol, het festivalhart is hét podium voor muzikale ontdekkingen. Van noordelijke talenten tot internationale geluiden. Op zondag 9 juni staat Typhoon op de Deining, het festivalhart aan zee. Bij alles wat Typhoon doet, staat de lobi voorop. Met liefde weet hij grote levensthema’s op een rake manier te vangen in persoonlijke uitingen over geloof, liefde, keuzes, slavernij en ambitie.

Bumble B. Boy wordt de ‘meest verwarrende festivalsensatie van Nederland’ genoemd, met zijn mix van theatraliteit, vertelkunst en punkenergie, Library Card combineert gejaagde post-punk met spoken word, onbevangen indierock en hartverscheurende post-rock. Oude bekenden keren terug in nieuwe combinaties zoals Amsterdam Klezmer Band & Amsterdams Andalusisch Orkest. Op zondag 16 juni is S10 een van de afsluitende acts op het festivalhart, ze deelt haar meest persoonlijke verhalen in een mix van zang, rap en spoken word. Dagelijks wordt het festivalhart door wisselende DJ’s afgesloten met een feestje op het strand.

Grand Rendez-Vous bij de Brandaris

Ook dit jaar wordt er weer volop straattheater geprogrammeerd op West-Terschelling, Midsland en het festivalhart. Het grootste project dat Oerol verwelkomt is het Franse Company XY dat verspreid over het eiland festivalgangers meeneemt op een avontuurlijke reis. Toevallige voorbijgangers worden deel van hun circusperformance-interventies, met twee maal een grote slotmanifestatie, een Grand Rendez-Vous, op het Brandarisplein. Verheug je op veel verschillende vormen van straattheater. Naast fysiek (muziek)theater, mime en slapstick, zijn er percussionisten, een opera en… een zombie.

Dyslectisch Erotische Disco

Sophia Blyden, de nieuwe programmeur Storytelling en Talks, laat de rijkdom van het gesproken woord zien in West-End Theater, Bostheater en het festivalhart. Gerson Main speelt op Oerol met liedjes en verhalen over ouder worden. Afgelopen jaar deed hij hiervoor vooronderzoek in verzorgingstehuizen door Nederland. In het Bostheater vind je ook de poëtische voorstelling Oerhert van trio Anger’s Family Tree, waar de gedichten van de bejubelde debuutbundel van Astrid Haerens samen komen met improvisatie jazz op cello en synthesizer.

In het knusse West-End Theater speelt een verkorte versie van Alle dichters hebben gouden helikopters van Joost Oomen, over waarom onze minister-president (en wij) poëzie moeten lezen. Ook Mathieu Wijdeven is terug op Oerol met zijn nieuwe voorstelling Saboteurs, waarin hij met een vleugje magie onze blik op ‘de ander’ en onszelf opnieuw bekijkt. West-End wordt op zijn kop gezet door Pim Holland met Pims Intieme Plaatjes (18+). Deze verbale sekswerker is dé grondlegger van het muziekgenre Dyslectisch Erotische Disco. Hij zet een absurde, interactieve show neer voor de nieuwsgierige Oerol-bezoeker.

Op festivalhart de Deining staat een scala aan gevestigde en talentvolle performers, waaronder Mahat Arab, Luan Buleshkaj en Sanne van Dijk.

Landschapskunst

Pak overdag de fiets en bezoek in eigen tempo het Expeditie-programma met beeldende installaties en landschapskunst verspreid over het eiland. In het Expeditie programma zet Oerol kunst in als kracht voor verandering en bewustwording met multidisciplinaire kunstprojecten die je uitdagen na te denken over klimaatverandering, klimaatrechtvaardigheid en het eigen handelen. Zoals bij de indringende beelden van CATPC, het kunstcollectief van Congolese plantagearbeiders dat dit jaar ook de Nederlandse inzending is voor de Biënnale van Venetië. Het Saramakaanse collectief Totomboti maakt het geluidswerk Kanda Hanka / Liederen Verankeren dat zowel in Nederland als in Pikin Slee, Suriname, wordt gepresenteerd. En dichter bij huis een zoektocht naar de archeologische geschiedenis van Terschelling, een samenwerking tussen architect Sjoerd Bosch en Dr. Heleen van Londen en ondersteund door de Waddenacademie. En vergeet De Streken niet, het iconische kunstwerk van Marc van Vliet, een getijdenobject, windroos en ontmoetingsplaats aan de Waddenkust.

Op 7 mei publiceert Oerol Festival het volledige programma. Kaartverkoop start vrijdag 17 mei. De voorverkoop voor de ruim 11.000 Vrienden van Oerol start op dinsdag 14 mei.