Wij nemen vrij op 1 juli!

Zwarte vrouw protesteert luid schreeuwend, beeld uit Ik zeg toch Sorry van Raymi Sambo Maakt / Theatergroep Aluin, Oerol 2022.
(c) Nichon Glerum

En niet alleen dit jaar, omdat het toevallig een weekenddag betreft.

Op 1 juli 1863 kwam er officieel een einde aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen, maar de tot slaafgemaakten werden nog zeker tien jaar lang gedwongen om door te werken. De nasleep van het slavernijverleden heeft nog steeds impact op onze hedendaagse samenleving. Dit jaar herdenken en vieren we dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. De regering heeft ook aangekondigd dat 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 een herdenkingsjaar zal zijn.

Hoewel er momenteel veel aandacht is voor 1 juli (ook bekend als Keti Koti of Dia di Abolishon), wordt deze dag nog niet officieel erkend als nationale herdenking en feestdag in Nederland. Oerol Festival heeft besloten juist dit herdenkingsjaar een statement te maken. Voortaan zullen we elk jaar op 1 juli vrij nemen, om stil te staan bij de gevolgen van ons koloniale verleden en de vrijheid te vieren.

Kom met ons in actie:

  • Stuur een brief naar de politiek. Want als we hen meekrijgen, gaat het lukken!
  • Deel jouw foto met #1julivrij-filter op social media

Hoe vier je 1 juli?

*De voorstelling Ik zeg toch sorry van Raymi Sambo Maakt & Aluin stond vorig jaar (2022) op Oerol Festival en toert nog tot en met 30 november 2023. Het NRC schreef op 28 juni 2023:

“Expliciet over racisme en slavernij gaat het steengoede Ik zeg toch sorry, een co-productie van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt. Het is misschien wel de beste voorstelling over dit thema, omdat het zo gewiekst de mogelijke standpunten in een discussie tussen witte en zwarte mensen inbedt, met volop ongemak en onbegrip aan beide zijden. De zes personages voeren de viering van de afschaffing van de slavernij in Paramaribo in 1861 op. Dat levert sterk verwoorde emoties op. Maar we zien de zes ook achter de schermen ‘zichzelf’ spelen. De confrontaties tussen de drie witte en drie zwarte acteurs verkennen knap alle mogelijke soorten wrijving.”

Foto: Ik zeg toch sorry van Raymi Sambo Maakt & Aluin op Oerol Festival 2022 | Nichon Glerum