Abhishek Thapar door Oerol Festival geselecteerd voor IN SITU’s Hot House.

Abishek Thapar samen met Kees Lesius, Oerol 2023

IN SITU is sinds 2003 hét Europese platform voor artistieke creatie in de openbare ruimte. Oerol Festival is vanaf 2006 kernpartner en heeft gezien hoe het netwerk niet alleen kunstenaars verbindt met publiek en programmeurs, maar ook met de omgeving en in toenemende mate met sociale en politieke kwesties binnen Europa.

Het IN SITU Hot House geeft ruimte aan opkomende Europese kunstenaars en programmeurs om hun artistieke werk-in-uitvoering te bespreken. Het initiatief biedt twintig kunstenaars een unieke kans om op hun artistieke werk te reflecteren, nieuwe perspectieven te krijgen, uit hun comfortzone te stappen en op nieuwe manieren in contact te komen met het publiek. De focus van de editie van dit jaar ligt op klimaatverandering en duurzaamheid.

Abhishek Thapar richt zich op het verkennen van de verschillende manieren waarop verhalen tot stand komen en werkt vaak samen met niet-professionele acteurs om intieme ontmoetingen te creëren. Momenteel werkt hij aan Lacuna Kitchen, een project over onzichtbare arbeid en ongehoorde verhalen over de westerse gastronomie en horeca-industrie, dat op 4 mei in première gaat in Kampnagel, Hamburg. Het wordt een pop-up restaurant en een immersief kunstproject waarin Abhishek samenwerkt met keukenpersoneel en koks met een migrantenachtergrond om de rollen en hiërarchieën in de horeca opnieuw te benaderen.

Kees Lesuis, hoofd (inter)nationale ontwikkeling bij Oerol Festival, nodigde Abhishek uit om deel te nemen aan IN SITU’s Hot House. Kees was onder de indruk van Ahbishek’s werk en merkte op hoe hij normale of typische omstandigheden kan omdraaien en zo een perspectiefverandering krijgt. Kees gelooft dat het werk van Abhishek belangrijke onderwerpen op Europese schaal kan aansnijden en potentieel heeft voor verdere ontwikkeling.

Tijdens het IN SITU Hot House sprak Abhishek zijn wens uit om Lacuna Kitchen te transformeren en aan te passen aan verschillende steden, festivals en contexten. Hij vond het enorm inspirerend en waardevol om samen te werken met andere getalenteerde artiesten en programmeurs in het Hot House, met doordat zij zich richten op belangrijke kwesties rondom ecologie en duurzaamheid, wat UNESCO zo mooi definieert als “ontwikkeling die voorziet in de huidige behoeften, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”

Kees concludeerde dat hij ernaar streeft dat de gesprekken aanzet zullen geven tot vruchtbare uitwisselingen en voortdurende samenwerkingen, die zullen leiden tot nieuwe verbindingen en uiteindelijk tot concrete projecten. Het leren van andere perspectieven en het reflecteren op de tijd zijn cruciaal in dit proces en staan voorop.

Foto genomen direct na het online interview met de auteur.