Fort Ruimtetijd: een broedplaats voor locatietheater

een stellage van buizen en plastic vormt Fort Ruimtetijd bij Penningsveer, ligt op steenworp afstand van Haarlem en Amsterdam

Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt aan een kunstenaar die verrassend werk ontwikkelt in het Terschellinger Landschap. Deze stimuleringsprijs biedt kunstenaars de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. De prijs is voor het eerst uitgeven aan de hand van een oeuvre, als waardering voor Mosk zijn werk als locatie theatermaker. Als goede bekende van Oerol, is hij bijna ieder jaar wel te zien met werk op het festival.

Op het moment van uitreiking werd ook bekend dat Mosk samen met zijn Ruimtetijd compagnon Balster van Duijn, een permante makersplek gaat ontwikkelen. Deze plek, Fort Ruimtetijd bij Penningsveer geheten, ligt op steenworp afstand van Haarlem en Amsterdam. Het is een fort en een gebied in een, dat een studio, een atelier en een grote werkplaats met atelier huist. Daarnaast zijn er mogelijkheden om met grote groepen te verblijven, om te experimenteren, maken en onderzoeken. Makers die werk ontwikkelen buiten de kaders van de bestaande ruimte gaan daar op zoek naar nieuwe ruimte, werk in openbare ruimte en onderzoeken de mogelijkheden binnen het locatietheater. Het is een laboratorium van 5 hectare waar omgeving, maken en sociale initiatieven met elkaar verbonden en onderzocht worden. Met het bedrag van de Joop Mulder Plak wil Mosk talenten helpen ontwikkelen binnen Fort Ruimtetijd. Het doel is om deze talenten verder te helpen met hun zoektocht, om te experimenteren en zich te laten inspireren door de omgeving en de mogelijkheden. Dit gaan zij doen door middel van residenties aan het fort aan te bieden. Zo kunnen kennis, kunde, onderzoek en mentorschap in een worden geïmplementeerd en wordt de plak duurzaam ingezet om de kennis van het creëren van locatietheater voortgezet.

Oerol heeft een eerste maker voor deze residentie aangedragen, Felipe van Laar, die vorig jaar ‘Profundis’ maakte. Momenteel zit hij midden in zijn residentie bij Ruimtetijd en zal hij een aantal maanden een werk ontwikkelen wat letterlijk vanuit de plek, een oud fort met veel groen, zal ontstaan. Zijn architectonische ingreep zal, zonder grote ingreep in de bestaande historie, de ruimtelijke kracht van dat monument naar boven laten komen.