Meet & Feels tijdens het Tastbare Taal Weekend

© Anne Claire de Breij

Kom jij alle tien dagen naar Oerol of ben je meer een weekendmens? In het laatste geval wist je misschien al van het Tastbare Taal Weekend, dat plaatsvindt in het laatste weekend (14 tot en met 16 juni). In de programmaonderdelen van het Tastbare Taal Weekend voeren muziek en taal de boventoon. Bij diverse voorstellingen zijn tolken van onze partner Komt het Zien! aanwezig voor audiodescriptie. Daarnaast zullen verschillende Meet & Feels worden gegeven. 

Ayşegül Karaca (actrice, theatermaker en zangeres met een visuele beperking) verzorgt tijdens Oerol Festival 2024 deze Meet & Feels. Karaca: ‘Dit jaar ben ik voor Oerol gevraagd om het programma voor visuele inclusie te cureren, omdat ik in mijn artistieke praktijk ook landelijk actief ben op het gebied van inclusie voor mensen met een visuele beperking. Ik organiseer onder meer Meet & Feels. Een Meet & Feel is een inleiding waarbij mensen met een visuele beperking voorafgaand aan de voorstelling kennis krijgen over aspecten op het toneel die zij niet kunnen waarnemen. Denk aan decor, kostuums en attributen. Op die manier ‘voelen’ zij alvast wat in een stuk gebeurt en kunnen ze het beter volgen. Ik vind het heel gaaf om voor Oerol te mogen werken, ook omdat ik er als bezoeker vaker ben geweest.

Ik weet nog de eerste keer dat ik Oerol bezocht. Dat was heel overweldigend voor mij, mede doordat je je op Oerol continu moet verplaatsen. Ik lijd aan congenitale nystagmus, ofwel ‘wiebelogen’. Het festival is verspreid over het hele eiland. Je moet overal heen met de fiets. Ik was in gezelschap, dus iemand kon voor me uit fietsen. Maar er zijn amper of geen verlichte paden in het landschap, met kuiltjes, heuvels en dalen. In het pikkedonker op de fiets word je dan dus echt wel geconfronteerd met je visuele beperking. Ook zijn er overweldigend veel natuur- en omgevingsgeluiden en veel prikkels. En de voorstellingen zijn vaak heel erg visueel ingericht. Ik dacht: hoe mooi zou het zijn als er Meet & Feels worden gegeven?

Omdat ik ben gevraagd om te cureren stelde ik mezelf de vraag: wat had ik destijds gewild als bezoeker? Daarom hebben we voor dit jaar een programma ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. Er zijn Meet & Feels voorafgaand aan sommige voorstellingen. Ook zijn er begeleiders die meegaan met deze mensen. En we hebben een plek gereserveerd in de Stayokay, zodat mensen kunnen slapen in een omgeving die iets minder prikkelrijk is dan een camping. Ook willen we veilige kaders bieden: aan jullie is gedacht. Er is letterlijk ruimte gemaakt.

Op deze manier speelt het hele festival meer in op mensen met een visuele beperking. Er worden dan ook op een juiste manier aanwijzingen gegeven. Dat is echt inclusie. Ik vind dat je mensen het gevoel moet geven een volwaardige gast te zijn. Niet alleen moet er een ‘speciale dag’ zijn voor mensen met een visuele beperking. Kunnen opgaan in de menigte en het gevoel hebben dat het volkomen normaal is dat je er bent: dat is waar we voor gaan.

Ik hoop dat we in de toekomst ook theatermakers en kunstenaars met een visuele beperking zover krijgen om hun werk op Oerol te showen. Dat dit vanzelfsprekend is, dat het niet meer gekaderde programma’s zijn. Hoewel dit een toekomstperspectief is, hebben we nu al iets moois weggezet met een soort kant-en-klaar Oerol-pakket voor lotgenoten. Daarmee hoop ik dat zij een onvergetelijk weekend hebben. Ik vind dat iedereen het verdient dit festival te ervaren.’

All-in arrangement met Ayşegül Karaca