Nieuwe voorzitter en lid Raad van Toezicht

Portretten van Jerry Straub en Ilona Rooderkerk, nieuwe leden van de Raad van Toezicht van Oerol.

Jerry Straub en Ilona Rooderkerk treden toe als nieuwe voorzitter en extra lid van de Raad van Toezicht van Oerol Festival Terschelling.

Na een succesvolle editie van Oerol Festival 2023 bereidt de organisatie zich voor op de 43e editie in 2024 én op de nieuwe kunstenplanperiode. Dit doet ze met een nieuwe voorzitter, Jerry Straub, en met Ilana Rooderkerk die als extra lid is toegetreden tot de Raad van Toezicht. Straub en Rooderkerk brengen beiden een expertise mee die aansluit bij de inhoudelijke koers die Oerol steeds nadrukkelijker inzet.

De afgelopen jaren heeft Oerol zich met Seerp Leistra als voorzitter van de Raad van Toezicht goed door de moeilijke corona jaren weten te manoeuvreren. Gelijktijdig is het profiel van Oerol aangescherpt door stelling te nemen op het gebied van klimaat en duurzaamheid en te werken aan toegankelijkheid en meerstemmigheid. Nu de zittingsduur van Seerp Leistra is verlopen is ingezet op leden die met hun kennis en netwerk Oerol verder kunnen brengen in het beantwoorden van de vraag hoe het in het Noorden geworteld locatiekunstenfestival voorop kan lopen in duurzaam produceren, breed en intergenerationeel toegankelijk kan zijn en urgente vraagstukken op gebied van klimaatrechtvaardigheid, gelijke kansen en nieuwe perspectieven met makers en publiek kan delen.

Jerry Straub: ‘Oerol adresseert actuele maatschappelijke thema’s die mij raken. Het theaterfestival met al zijn facetten nodigt uit tot anders kijken, beleven en ‘ongoing awareness’. Ik verheug me enorm op de reis met het festival en natuurlijk op Terschelling. Straub is voorzitter van de Raad van Toezicht Amsterdamse Jeugdtheaterschool, voorzitter van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, voorzitter van het Cobra Museum voor Moderne Kunst en lid van de Maatschappelijke Inspiratie Raad, klankbord voor de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Hij kent het bedrijfsleven, (semi-)overheid en de not for profit sector en werkt als directeur-bestuurder voor het Huis van de Wijk Buitenveldert, een community center in Amsterdam Zuid. Jerry Straub traint daarnaast toezichthouders en is actief in de executive search.

Ilana Rooderkerk is fractievoorzitter van D66 Amsterdam. Daarnaast is zij toezichthouder bij Theater De Krakeling. Eerder werkte zij als woordvoerder op verschillende ministeries in Den Haag. Daarvoor was zij werkzaam als actrice. Vanwege haar inzet voor de sociale veiligheid van vrouwen ontving zij afgelopen jaar de Els Borst Inspiratieprijs.
Rooderkerk: ‘Ik zet mij in voor verdere verduurzaming en meer diversiteit, zodat mensen met verschillende leeftijden, gender en culturele achtergronden zich gerepresenteerd zien. Maar bovenal: dat iedereen kan blijven genieten van al het moois dat het festival op Terschelling te bieden heeft!’

De Raad van Toezicht van Oerol Festival bestaat verder uit (in alfabetische volgorde) Baukje Jensma, Dick Visser, Mirella Muroni, Ton Schroor en Trix van Vleuten. Directeur/bestuurder is Siart Smit.

Oerol Festival Terschelling vindt in 2024 plaats van vrijdag 7 juni t/m zondag 16 juni.