Oerol Festival maakt programma bekend

Campagnebeeld Bram Kompagnie Kistemaker, gespeeld tijdens Oerol 2023

Van 9 t/m 18 juni 2023 is Oerol Festival op Terschelling het internationale podium voor locatietheater, muziekoptredens, straattheater, expedities, locatie kunst en tal van andere activiteiten. Van feest op het nieuwe festivalhart de Deining (bij West aan Zee) tot grote of juist intieme theatervoorstellingen op bijzondere buitenlocaties op het eiland.

Oerol is dit jaar iets compacter van opzet. Er wordt gespeeld op minder locaties, maar de programmering is uitgebreider dan ooit en voor de festivalliefhebber is er oneindig veel te beleven. Van West naar Oost, van strand tot bos, Oerol presenteert dit jaar 28 voorstellingen op locatie (waarvan 16 premières en 3 Nederlandse premières), 12 expedities, 21 straattheateracts, 60 live muziek acts, dj’s, talks, storytelling, performances en een fantastische food line-up.

Bijzondere premières en nieuw werk op locatie

De Veenfabriek neemt je mee op een smakelijke reis naar het hiernamaals met een Vietnamees eetfestijn in Wereld van Wie. Het IJslandse Hringleikur trotseert de elementen in de circusvoorstelling Whatever the weather. AtelierNL deelt bijzondere en urgente verhalen over zand in ZandScheppers. Of Memories van Sarah Kaushik is een pad voor iedereen met ‘wegwee’, de onbedwingbare drang om op reis te gaan, naar een verre plek waar je nog niet eerder geweest bent.

Met het spectaculaire Groene Strand op de achtergrond laat het Franse Rhizome – Chloé Moglia je hoofd tollen in La Spire. Kompagnie Kistemaker worstelt met het kunstenaarschap en familieleven in BRAM. In een duinkuil kruipt Eva Meijering / Tryater onder je huid in Sâlt en De Dansers zoeken met HUSH troost in lijfelijkheid en muzikaliteit.

Het NUT zoekt kapitaal in Goed goud geld en Suburbia brengt de natuur tot leven in de magisch realistische voorstelling We moeten iets met het landje. Joost Oomen & The Poezieboys brengen een ode aan de Spaanse dichter met Lorca. In de Folkshegeskoalle schudt Tomoko Mukaiyama onze zintuigen zachtjes wakker met haar pianomuziek en Japans ontbijtritueel in EAT. Yousef Gnaoui (aka Rapper Sef) / Likeminds nodigt je uit voor een bijna religieuze muzikale ervaring in VLAG. Gestuwd door de muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest gaan dansers Redo & Denden / Meervaart in REMLA op zoek naar de gezamenlijke verbinding met hun roots. En Wende is terug op Oerol. Het advies dat Joop Mulder haar gaf is het uitgangspunt van haar voorstelling Vrijplaats: ‘Om groot te zijn, moet je kleine dingen durven blijven doen.’

Roxeanne Hazes en rapper Sef met tienkoppig orkest

Muziek is overal op Oerol. In de straten, op pleinen, in de kroegen, er is muziektheater en er zijn dansvoorstellingen en intieme miniconcerten in het West-End theater. Nieuw dit jaar is het festivalhart de Deining waar bezoekers tien dagen lang hun muzikale hart kunnen vullen met verrassende, avontuurlijke en wereldse geluiden.

Laat je verrassen door King Ayisoba, High Fade, Nusantara Beat, Alogte Oho & The Sounds Of Joy, Raz + Afla, Jawa Manla, Josephine Odhil, Elmer, Toverberg, James Oesi, Cosmic Crooner en The Complete Recordings Of Hezekiah Procter. Neem naast je strandslippers ook goede dansschoenen mee om uit je dak te gaan op de muziek van onder andere Brass Rave Unit, Another Taste live (Space Grapes), Conjunto Papa Upa, Chupame El Dedo, Rizan Said, Precious Bloom, Collignon, Kay Slice, Studio Shap Shap en de Mauskovic Dance Band!
Kom je vooral voor de ‘bekende namen’? Oerol presenteert Roxeanne Hazes, Tim Knol, Fresku, The Jordan en Sef met het tienkoppig El Salvador Ensemble.

Straattheater met ChelseaBoy’s Circus en Hendrick Jan de Stuntman

Straattheater is terug in de dorpen met een verfrissende mix van disciplines. Verwacht oudgedienden als Hendrick Jan de Stuntman, Pieter Post en La Guanaca. Amenti Theatre Company, Collectif Protocole en Sauf Le Dimanche verrassen met moderne dans en bewegende processies. Muziek is er van het Meral Polat Trio, Brian Dunne en James Oesi en kijk uit naar ChelseaBoy’s Circus en House of Circus, een opkomende kunstvorm van drag. In Midsland en op West-Terschelling is een doorlopende expositie en in De Stoep, de bakermat van Oerol, presenteert Jacob Rens zijn Levende Oerol Museum.

Verhalenvertellers van dichtbij en overzee

Hou je van verhalen? Op de Deining kun je je dagelijks onderdompelen in vele vormen van storytelling. Met storytellinghuis Mezrab als partner, selecteerde Oerol ruim twintig verhalenvertellers van dichtbij en overzee. En, een nieuw festivalhart vraagt om een nieuwe talkshow. Dit jaar opent Oerol de Deining dagelijks met de muzikale talkshow VOOR VROEGE VOGELS. Luister naar wat de dag je brengt met de muzikale hosts Y.M.P, Jennifer Muntslag, Cheyenne Toney en muzikant Marijn van Ditshuizen.

Kaartverkoop start op 16 mei, voor Vrienden van Oerol start de voorverkoop 10 mei.