Mikey Martins toekomstig algemeen directeur Oerol Festival

Portret Mickey Martins © Nichon Glerum
© Nichon Glerum

Martins heeft een jarenlange ervaring als leidinggevende voor diverse kunstenfestivals in Groot-Brittannië, Europa, Canada en Australië en is een goede bekende van Oerol.

Martins heeft een succesvolle internationale carrière achter de rug als performer, theatermaker en artistiek leider, met specialisaties in straattheater, hedendaags circus en locatietheater. Vanaf 2009 legde hij zich toe op het programmeren, managen en produceren van gedurfde, multidisciplinaire kunstenfestivals, waaronder Winchester Hat Fair, Theatre Bristol en het Norfolk & Norwich Arts Festival. In 2015 werd hij algemeen directeur en artistiek leider van Freedom Festival Arts Trust in Hull. Het festival is verankerd in de stad en heeft invloed op de mondiale kunstsector. Jaarlijks komen duizenden mensen naar Hull voor optredens en tentoonstellingen van wereldklasse. Martins ontwikkelde nationale en internationale artistieke programma’s en zette creatieve participatieprojecten op met wetenschappelijke- en mensenrechtenorganisaties. Hij zorgde ervoor dat gemeenschappen wiens stemmen minder vaak gehoord worden een hoofdrol kregen in de jaarlijkse programma’s van het Freedom Festival. Tegelijkertijd werd er op een creatieve en impactvolle manier aandacht besteed aan sociale rechtvaardigheid, veerkracht en maatschappelijke kwesties die relevant zijn voor het festivalpubliek.

Martins kijkt enorm uit naar zijn nieuwe rol bij Oerol Festival, een festival dat hem na aan het hart ligt sinds zijn optreden in 2005 als straattheaterartiest. Sinds 2011 bezoekt hij het festival jaarlijks als professional en als gepassioneerd toeschouwer.

‘Het is een grote eer om de functie van festivaldirecteur op mij te nemen en de buitengewone nalatenschap en impact van Oerol Festival voort te zetten, verder bouwend op het fantastische werk dat Joop Mulder in 1982 begon en waaraan in de afgelopen 42 jaar zoveel toegewijde mensen hebben bijgedragen. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met het getalenteerde team dat jaar na jaar het onmogelijke voor elkaar krijgt in de dorpen en natuurlijke landschappen van het prachtige eiland Terschelling.’

Jerry Straub, voorzitter van de Raad van Toezicht van Oerol Festival, laat weten enthousiast te zijn over de komst van Martins: ‘We zijn zeer verheugd met de komst van Mikey Martins. Wat hij bijvoorbeeld heeft neergezet bij Freedom Festival in Hull, met 90.000 bezoekers, is ronduit indrukwekkend. Mikey is iemand met visie, ideeën én lef. Hij heeft een uitstekende radar voor de verbinding tussen kunst en cultuur, meerstemmigheid en maatschappelijke thema’s en vooral voor en met mensen. Met zijn persoonlijkheid en leiderschap krijgt het DNA, de missie van Oerol en uiteraard de prachtige thuisbasis Terschelling met zijn indrukwekkende natuur en gastvrijheid in alle opzichten nog meer kracht, diepte en betekenis. An Englishman on Terschelling.

Mikey Martins volgt Siart Smit op die tot 1 januari de functie van algemeen directeur bekleedde. Daniële Streep is tot medio juni interim zakelijk directeur.