Visuele Taal Weekend: 15 t/m 18 juni

Elten Kiene en Boaz Blume op het podium tijdens Oerol 2023

Tijdens het Visuele Taal Weekend op Oerol draait alles om de Nederlandse Gebarentaal. Voorstellingen worden getolkt en/of voorzien van Text on Stage, zodat ook dove en slechthorende bezoekers alles kunnen volgen. We hebben speciale routes gemaakt en attenderen bezoekers op programmaonderdelen zonder gesproken taal, zoals dans en circus.

In 2022 was het Visuele Taal Weekend zo’n groot succes dat we nu een team hebben met dove én horende tolken. Ons doel is niet alleen om het festival toegankelijk te maken, maar ook om de Dovencultuur en Nederlandse Gebarentaal te omarmen en te laten zien. We hebben nu ook dove performers op het programma staan! Zo hebben Elten Kiene en Boaz Blume, een horende spoken word artiest en dove performer, een performance gemaakt die draait om beeldvorming, labels en wat hen verbindt.

We zijn erg blij dat we voor het derde jaar op rij de focus leggen op dove en slechthorende bezoekers en merken dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Dit jaar hebben we dove experts in ons team, een dove vlogster en een tiental dove vrijwilligers die zich hebben aangemeld. Het zijn de eerste stappen naar het integreren van nieuwe culturen en identiteiten binnen Oerol, en daar zijn we trots op.