Duurzame dining op de Deining

Lekker en gezond eten willen we allemaal (met af en toe een guilty pleasure tussendoor), maar wist je dat ons voedselsysteem de nummer één oorzaak is voor natuurverlies wereldwijd?

Ons huidige landbouwsysteem is verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen en ongeveer 80% van al het boerenland wordt gebruikt voor de productie van vlees, zuivel en eieren. Daarom is op ons festivalhart de Deining vegan en vegetarisch eten de norm. We werken voornamelijk samen met lokale cateraars die de uitdaging omarmen om heerlijke gerechten te serveren met zoveel als mogelijk seizoensproducten, producten van het eiland of producten met een milieukeurmerk. Ook de wijnen zijn biologisch en/of veganistisch. Veganistische wijn klinkt apart, maar bij het filteren worden in veel wijnen dierlijke producten gebruikt. Op Oerol communiceren wij het daarom ook op onze wijnkaart wanneer een wijn veganistisch is.

Daarnaast werkt Oerol met glaswerk in plaats van met disposables zoals plastic bekers of hardcups. Naar de cateraars wordt de groene aanpak ook gecommuniceerd.

‘En dan gaat het niet alleen over dit glaswerk of het niet gebruiken van plastic, maar denk ook aan biologisch afbreekbaar afwasmiddel.’ Daphne Kamp, coördinator van de horeca

Over alles wat op Oerol door je handen gaat wanneer je eet op festivalhart de Deining, is nagedacht. We serveren zoveel als mogelijk op echte borden of herbruikbaar servies, en moedigen het gebruik van herbruikbare drinkflessen aan in plaats van PET-flessen.

Vanaf 2024 creëren we nadrukkelijk een ruimte waar publiek, makers en medewerkers elkaar ontmoeten. Wij nemen afscheid van de afzonderlijke crewcatering en omarmen een gezamenlijke eetervaring. Als er alsnog eten overblijft, brengen cateraars en personeel dit naar het Oerol-kantoor en dat verwerken we. Veel groenten worden bijvoorbeeld verwerkt tot soep en ingevroren voor lunches tijdens de wintermaanden. Yum!

diner met twee acteurs tijdens de theatervoorstelling Lorca van Joost Oomen en de Poezieboys, Oerol 2023

Meer