Transport


Dit is een uitdagend punt om op te verduurzamen, gezien de geografische ligging van ons festival en de grote stroom bezoekers die jaarlijks naar Terschelling reist. We zetten in op innovatieve en milieuvriendelijke transportoplossingen die onze impact minimaliseren – maar we kunnen het niet alleen. Ons publiek speelt een cruciale rol in deze inspanningen. Lees hieronder hoe we samen ons transport én jouw reis naar Terschelling kunnen verduurzamen.

Carpoolen

Wist je dat jaarlijks alleen in Nederland al meer dan een miljard kilometers worden afgelegd naar (sport)evenementen en festivals? En dat maar liefst 60 tot 85% van de CO2-uitstoot van deze evenementen wordt veroorzaakt door transport? Vaak zijn de auto’s van bezoekers slechts halfvol. Dat kan én moet anders.

Oerol stimuleert het delen van ritten door carpooling en het gebruik van gedeelde transportmiddelen. Dit jaar zetten we een belangrijke stap met de introductie van Slinger. Hiermee geef je aan dat je naar Oerol gaat en of je nog plek hebt in je auto. Of zoek je naar een rit bij iemand anders in de buurt. Op die manier verminder je niet alleen de verkeersdrukte en de behoefte aan parkeerplaatsen, maar verlaag je ook de totale CO2-uitstoot én heb je een gezamenlijke, leuke reiservaring.

Hoe werkt Slinger

Heb je nog plek in de auto om iemand mee te nemen? Biedt dan jouw rit aan via Slinger, en begin je reis naar Oerol nog gezelliger, goedkoper én duurzamer! Hoe het werkt? Simpel. Geef in de pop-up hier rechts aan dat je naar Oerol gaat en of je nog plek hebt in je auto. Ben op zoek bent een rit? Bekijk dan de beschikbare ritten en kies er ééntje uit die bij jou in de buurt start. Slinger brengt je vervolgens in contact met je medereiziger zodat je alles goed kan afstemmen. Op die manier verminder je niet alleen de verkeersdrukte en de behoefte aan parkeerplaatsen, maar verlaag je ook de totale CO2-uitstoot.

Efficiënte logistiek

We optimaliseren onze logistieke processen om het transport van materialen en apparatuur zo efficiënt mogelijk te maken. We combineren transporten om het aantal benodigde vrachtwagens te verminderen. Daarnaast moedigen we makers aan om gezamenlijk transport te plannen, waardoor we niet alleen kosten kunnen besparen, maar ook onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

Twee mannen bouwen hekken op voormalig festivalterrein de Betonning op Oerol.
En man met een sloophamer en een tractor helpen bij de opbouw van voormalig festivalterrein de Westerkeyn op Oerol.

Projectgroep Verduurzaming Evenementen Terschelling

Samen met eilander evenementenorganisaties Springtij, Mooi Weer, Filmdagen Terschelling, T Jazz, Rock en Roll Street en de onder de SET vallende evenementen (Fjoertoer, Berenloop, Terschelling Vertelt en Kunst en Vliegwerk) zit Oerol in de Projectgroep Verduurzaming Evenementen Terschelling. Wanneer we de koppen bij elkaar steken, kunnen we onze voetafdruk verkleinen en meer zelfvoorzienend worden. Zo gaan we algemeen bruikbaar materiaal aanschaffen dat door vrijwel alle evenementen gebruikt kan worden, zoals mobiele toiletten, (fiets)hekken, tribunes en servies. Samen zetten we een stap naar duurzamer materiaalgebruik en een forse reductie van transportbewegingen.

(Inter)nationale reizen

Als onderdeel van een uitgebreid (inter)nationaal netwerk zijn we ons bewuster gaan gedragen ten opzichte van de manier waarop we reizen. We proberen weg te blijven van vliegreizen en ons alleen nog maar te verplaatsen over land en zee, op de meest duurzame manier. Wanneer we solo reizen, kiezen we vaak voor de trein. In groepsverband nemen we de auto en/of bus mee. Dit betekent dat het ons soms meer tijd en moeite kost om ergens te komen, maar we willen hiermee onze verantwoordelijkheid nemen en hopen anderen te inspireren om soortgelijke stappen te zetten. Samen maken we echt een verschil!

Fietsen

Tijdens Oerol is er geen betere manier om het eiland te verkennen dan op de fiets. Niet alleen draagt fietsen bij aan een groenere en schonere omgeving, het is natuurlijk ook goed voor je gezondheid en welzijn. Daarbij realiseren we ons dat fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Voor diegenen zijn er ook (elektrische) shuttlebussen en taxi’s op het eiland. Bekijk onze pagina over Vervoer voor meer informatie.

Vier jonge mensen fietsen op het fietspad vanaf festivalterrein de Deining op Oerol 2023.

Meer